Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много съм доволен, че отидохте да избивате хора". Как Путин воюва в руските училища


Едно от най-големите изображения на буквата Z се появи върху фасадата на спортния център в руския анклав Калининград.
Едно от най-големите изображения на буквата Z се появи върху фасадата на спортния център в руския анклав Калининград.

Телевизията явно не е достатъчна, затова руската пропаганда на войната навлезе в училищата и детските градини в цялата страна.

Още в началото на март множество училища и детски градини в страната започнаха да публикуват съдържание, с което подкрепят войната в социалните мрежи и медиите. Те пропагандират латинската буква Z, която Русия превърна в символ на подкрепата за инвазията, а на Запад взеха да я оприличават на фашистка свастика.

В началото на март тези изяви в училища и детски градини изглеждаха спорадични, но днес те вече са синхронизирани с представителите на местната и държавна власт. Децата учат песни, пишат писма и слушат беседи за „истината“ за войната в Украйна. Много родители не са съгласни с това, но нямат голяма възможност да му се противопоставят.

Децата и буквата Z

В средата на март в град Елинсенвара, република Карелия, ученици излязоха на снега и застанаха под формата на буквата „Z”. Това действие беше с цел да отбележат 8-ата годишнина от незаконната анексия на полуостров Крим. На снимката много от тях държат и руския флаг. Според директора на училището в това няма нищо лошо.

„Ако децата стоят с флага, това лошо ли е наистина? Това не е фашистката свастика. Да, то е в подкрепа на армията, но аз мисля, че трябва да подкрепяме армията. Трябва да отглеждаме патриоти“, каза директорът на училището пред Свободна Европа.

Децата от училището в Елинсенвара
Децата от училището в Елинсенвара

Случаят далеч не е уникален.

На 23 март ученици и деца в предучилищни групи в градчето Майск, област Иркутск, взеха участие във флашмоб под надслов „Не изоставяме своите“. Събитието беше в подкрепа на руските войници за „специалната операция“ в Украйна.

Инструкции за подобни събития и занимания за ученици се спускат от множество областни управи в цялата страна. Те призовават за масово включване във всички инициативи и дават за пример децата и образователните институции, които вече са се включили в тях.

В публикациите в социалните мрежи се използват множество варианти на хаштагове, които включват латинската буква Z, както и военни слогани, които се разпространяват от държавните медии в страната. Подобен е например призивът #Zamir (букв. „за мир“),#Zour, #ЕР (от Единна Русия).

В тази ситуация на преден план излизат и членовете на местните структури на управляващата партия на Путин "Единна Русия". В уилище в Санкт Петербург например секретарката на местната организация на партията Светлана Бабак изнася лекция за това как трябва „да се подкрепят действията на руския президент и руската армия“, както и че се води „информационна война срещу Русия“.

Символът Z и подкрепата за руската армия не са единствените символи и послания, който влизат в употреба в училищата. Сред пропагандата, в която се въвличат и децата, на преден план излизат и символи от комунистическия период, които са и във възхвала на Червената армия.

„От Камчатка до Одеса на Москва е интереса“

Сред символите, които намират място в материалите за и от децата, се срещат и тези от преди промените в началото на 90-те. Така например буквата Z на много места се изписва с „георгиевската лента“. Лентата е символ още от царския период, но по-късно е приета и от комунистите във връзка с победата на СССР във Втората Световна война, която в страната е позната като Великата Отечествена война.

След анексията на Крим и окупацията на части от Луганска и Донецка област георгиевската лента е част от символите на експанзивната политика на Москва в посока на Украйна. „На въоръжение“ е приета и червената звезда – отново асоциирана със СССР и Червената армия.

Част от това изглежда като подготовка за 9 май, когато в Русия се отбелязва победата във Втората световна война. В някои училища вече се учи и специална песен, която според ученици и родители ще се пее именно на празника.

Песента е писана след като Русия превзема Крим и след като проруски сепаратисти окупират района на Донбас. Премиерата на песента е на 3 октомври 2014 г. Изпълнителката е Вика Циганова, която през 2018 г. е застъпник на Путин по време на президентските избори.

В нея се рисуват границите на „руските земи“, в които се оказват украинските градове Одеса, Луганск, Донецк, молдовският регион на Приднестровието и американският щат Аляска.

„От Камчатка до Одеса

На Москва е интереса.

Защото помним ний

Географията ни.

От Тува до Приазовието,

от Курилите до Приднестровието,

от Донецк до Кремъл чак

все Родина ни е пак.

Припев:

Родина моя е това,

да не я делим зова.

Русия Майка ни е тя,

това е руската земя.

И от Крим, та до Надима,

Свещена Рус е неделима.

С необятните земи

Бог самият ни дари.

Дето до сърцето ни е близко –

от Славянск и до Норилска,

от Луганск до Кремъл чак,

Все Родина ни е пак.

Припев:

САЩ го знае, знае НАТО,

Чуждото не ни е драго.

Ние чуждото не взимаме,

а отнетото си връщаме.

Знаем, помним и не ще забравим,

как земята да си браним.

От Аляска и до Кремъл чак,

все Родина ни е пак.*

Родителите не знаят с какво точно се занимават децата им в училище и не знаят, че те учат такава песен.

„Разбрах за текста случайно. Моят син не ми е казвал нищо за това. Ако трябва да съм честна, освен Москва и Калининград, той би се затруднил да назове други имена на градове в Русия“, пише една майка в социалните мрежи.

„Много съм доволен, че отидохте да избивате хора“

Част от кампанията е свързана с писането на писма от децата за войниците на фронта. Те, разбира се, също са украсени със Z, георгиевска лентичка, червена звезда и руски флаг.

Тази дейности не се приемат с радост от всички ученици и учители.

„Какво трябва да напиша? „Много съм доволен, че отидохте да убивате хора“? Питах другите какво пишат. Те ми казаха, че са написали каквото трябва, за да не им крещят учителите. Някои са си намерили подобни текстове в интернет и са ги преписали. Едно момиче просто е видяло всички синоними на „героичен“ и ги е използвало всичките“, каза пред Свободна Европа един деветокласник.

Една преподавателка от Калининград, която твърди, че подкрепя „специалната операция“, но въпреки това намира за лицемерно даването на подобни задачи на ученици, отказва да го прави.

„Не мисля, че децата могат да разберат правилно подобни сложни въпроси. Всъщност, много от възрастните също не успяват“, казва тя.

Извинителна бележка за пропаганда

Някои родители също не са съгласни с начина, по който пропагандата застига децата им. Преди седмица шестгодишният син на Александър Соломко, който посещава детска градина в Санкт Петербург, се прибира разплакан вкъщи. Александър и жена му са резервисти, а синът им е бил разстроен от възможността те да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Родителите решават да посетят градината. На място те заварват стени, врати и прозорци, покрити с пропагандни материали като буквата Z и други провоенни слогани.

„Решихме да говорим с директорката на училището, която се оказа съвсем нормален човек. Тя самата каза, че не подкрепя идеята за поднасяне на пропаганда на децата. Тя обеща да махне всички пропагандни материали до няколко дни. След два дена отидохме обратно и всичко беше махното“, разказва Соломко.

Някои от общинските управи се опитват да се справят с недоволството на родителите по друг начин. В Санкт Петербург един от представителите на градската управа Валери Бовар, решава да въведе възможност за родителите да пишат извинителна бележка за децата си. С нея те се освобождават от „участието в събития, които са насочени към подкрепата за въоръжените сили...по време на специалната военна операция на територията на суверенната държава Украйна“.

В текста на бележката се включват и текстовете на конституцията, свързани със закона за образованието и защитата на личната информация, която подобни демонстарции нарушават.

*Превод от руски Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG