Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващата партия в Северна Македония подкрепи френското предложение


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски

Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз на премиера Димитър Ковачевски единодушно подкрепи т.нар. френското предложение за вдигане на българското вето и даване на зелена светлина на преговорите за евроинтеграцията на страната.

Партийното заседание продължи до късно през нощта на фона на осми пореден протест в Скопие срещу условията на Брюксел и София, съобщи БНТ.

Протестиращите отново се събраха пред сградата на правителството и шествието тръгна по познатия вече маршрут от Министерството на правосъдието до сградата на парламента.

Говорителите от импровизираната трибуна отново призоваха за отхвърляне на предложението, което нарекоха ултимативно и призоваха гражданите за национално обединение срещу него. Демонстрациите бяха възобновени в понеделник след прекъсване през уикенда.

Те започнаха на 2 юли, когато правителството в страната започна консултации с политици и експерти за приемане на предложението. В първите дни на протестите се стигна до ексцесии и имаше десетки ранени полицаи.

Кабинетът на Ковачевски изпрати френското предложение на Народното събрание в четвъртък, но до момента то все още не е разгледано от депутатите.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за ЕС през 2020 г., тази година София одобри френското предложение. Едно от исканията, включени в него, е вписване на българското малцинство в македонската конституция.

Македонските критици, включително водещата опозиционна партия, атакуват предложението и го определят като национално предателство, което заплашва да "побългари" страната. Северна Македонияобяви своята независимост от бивша Югославия през 1991 г. и е кандидат за член ЕС от 16 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG