Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две трети от българите смятат полицията и митниците за най-корумпирани


Полицай от Пътна полиция по време на акция в София.

Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията, сочат данните от проучване на "Евробарометър", представено в сряда от Европейската комисия. Две трети от гражданите на страната смятат тези институции за най-корумпирани, докато в останалите държави в Европейския съюз това мнение споделят само една трета от хората.

В ЕС подобно усещане имат 28% от хората, докато в България този отговор дават 67% от запитаните. Мнозинството от гражданите в ЕС (63%) биха се обърнали точно към полицията, ако искат да се оплачат от корупция. Докато в страната това биха направили 44% от хората.

В ЕС най-силно е усещането за корупция в партиите (58 %), докато в България това мнение се споделя от 46%. Корупция се усеща също при политиците (55 на сто в ЕС и 52 на сто у нас), държавните служители по обществените поръчки (45 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) и по издаване на разрешителни (33 на сто в ЕС и 51 на сто у нас). В здравеопазването корупция се усеща от всеки трети европеец и от 51% от българите.

Според 68% от гражданите в другите страни от ЕС и 88% от българите корупцията в страната им е широко разпространена. Според половината български участници това явление се е разраснало в последната година.

Един от трима българи и всеки четвърти европеец се чувства лично засегнат от корупцията, показват данните. Въпреки това мнозинството (94% в ЕС и 80% в България) в последната година не са станали лично свидетели на корупция, сочи проучването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG