Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтребителят МиГ-29 е вдигнат след сигнал от НАТО за нарушител във въздушното пространство на България


Изтребител МиГ-29
Изтребител МиГ-29

Военновъздушните сили са прeхванали и приземили малък самолет-нарушител Cessna-150, съобщиха от Министерството на отбраната.

Българските изтребители са вдигнати след сигнал от въздушното командване на НАТО. Това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. "Става дума за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Няма как да се лети във въздушното пространство на НАТО без да спазват правилата", каза Заков. По думите му "самолетът е правил или траектория, или действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск".

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра, около 20 минути преди 18:00 ч. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево“, като водачът на дежурната двойка e излетял в 17:53 ч. в сряда. Самолетът-нарушител е прехванат и съпроводен е до плевенското летище „Бохот“.

"Самолетът е летял спокойно. Не се е опитвал да се измъкне . Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата мисия във въздуха“, съобщи бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобазата в Граф Игнатиево пред Би Ти Ви.

Собственикът на летище „Боход“ определи ситуацията като „смехотворна“. Пред Би Ти Ви той каза, че самолетът е учебен и по правило се движи на тази височина без да е длъжен да включва транспондер.

"Това не е комична ситуация, има неспазване на правила и трябва да се понесат последствия", каза военният министър и обясни, че очевидно става въпрос за тренировъчен полет, но има зони, в които изискването за полетен план и включен транспондер е задължително.

Това е втори случай за около месец, в който българската бойна авиация е вдигната под тревога. В началото на юни малък самолет „Бийчкрафт“ без одобрен летателен план премина през няколко държави и кацна в България. Все още няма информация каква е била целта на полета, нито какво и кого е превозвал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG