Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отне лицензите на два български авиоремонтни завода


Руски хеликоптер Ми-8 в завода "ТЕРЕМ - Летец".
Руски хеликоптер Ми-8 в завода "ТЕРЕМ - Летец".

Българските авиоремонтни предприятия "ТЕРЕМ – Летец" и "Авионамс" и чешкото "Лом Прага" от четвъртък са с отнети от Русия лицензи. Това съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ решението на Москва представлява ответна мярка на доставките на военна техника за Украйна, както и на извършването на ремонти на украински военни машини. Отнемането на лицензите означава, че ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ при ремонти, както и доставките на резервни части за руски хеликоптери Ми.

Захарова уточни, че компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство, поради което руската страна "се освобождава от отговорността за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании".

Преди малко повече от два месеца българският парламент реши, че няма да прави директни доставки на въоръжение и военна техника за Украйна, но ще ремонтира нейни военни машини.

Заводите "ТЕРЕМ – Летец" и "Авионамс" са специализирани в ремонтите на различни модели на халикоптерите Ми. Второто предприятие ремонтира и редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39, уточнява БНР.

Малко след изявлението на Захарова българският министър на отбраната в оставка Драгомир Заков каза пред медиите, че София все още не е уведомена официално за това решение, но по думите му то не е изненадващо.

"Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за халикоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те години с лицензите за малките оръжия", добави той.

Ремонт на хеликоптер в завода на "ТЕРЕМ - Летец".
Ремонт на хеликоптер в завода на "ТЕРЕМ - Летец".

Заков припомни, че от десетилетия българските предприятия нямат лицензи да произвеждат класически автомати "Калашников", но "нашите фирми, работейки при условия на необслужвани лицензи от руска страна, произведоха на практика нов продукт", който е "много по-конкурентен".

На въпрос дали отнемането на лицензите за ремонти на хеликоптери Ми ще постави армията в сложна ситуация, министърът посочи, че "ние нямаме толкова много [руски хеликоптери], така че това едва ли ще е такъв удар по нашата отбранителна способност".

"От друга страна имаме необходимост от поддръжка на наличните, но ще се търсят варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси възможно най-бърза замяна на тези хеликоптери."

Заков е на мнение, че България е трябвало да предприеме стъпки в тази посока още след налагането на първите западни санкции срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г., защото "тогава беше спряно военно-техническото сътрудничество с Русия на равнище НАТО".

"То беше нарисувано, че ще достигнем до днешния момент. Защо това не беше направено, мисля, че изводите може да си ги направи всеки", каза още военният министър.

Заков обобщи, че България трябва да се научи, че "очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори, било то за газ, било то за петрол, било то за оръжия". И добави: "Винаги трябва да имаме алтернатива, винаги трябва да имаме диверсификация. Това е истината."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG