Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия забрани българския сайт faktor.bg. Путин се готви да спира западни медии


Руският президент Владимир Путин

Българското онлайн издание Faktor.bg беше забранено на територията на Русия, съобщи вестник „Сега“.

Това стана известно часове преди руският президент Владимир Путин да подпише закон за въвеждане на огледални мерки спрямо западните страни, забранили достъпа до пропагандни руски медии.

Faktor.bg e българско онлайн издание, което публикува критични коментари и анализи за агресията на Русия в Украйна и за идеологията, породила войната. Сред авторите на изданието е американският политолог Януш Бугайски, както и други журналисти и анализатори от България и Европа.

"Москва се страхува от истината", написа Бугайски в Туитър.

Решението за забрана на българския сайт принадлежи на руския медиен регулатор Роскомнадзор. Институцията е била сезирана от главния прокурор на Руската федерация Игор Краснов на 12 юли.

Новината беше потвърдена от текста на уведомлението, което Роскомнадзор е изпратил на германската компания за хостинг, обслужваща медията от седем години.

В текста, изпратен от Москва, се казва, че Faktor.bg публикува недостоверна информация, свързана със „специалната военна операция“ – така Русия нарича своето непредизвикано нахлуване в Украйна. Изданието трябва да изтрие неприемливата за Русия информация, а ако не го направи в срок от 24 часа, достъпът до него ще бъде спрян на територията на Руската федерация.

Медията отказа да се съобрази с исканията на руския регулатор. "Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл", казва изданието, цитирано от агенция БГНЕС.

По данни на faktor.bg искането за забрана на медията в Русия е лично предложение на руския посланик Елеонора Митрофанова.

В късния следобед в четвъртък Владимир Путин подписа закон, с който се въвеждат огледални мерки спрямо страните, забранили достъпа до някои руски издания.

След като Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., държави от четири континента, в това число и България, блокираха достъпа до най-известните руски пропагандни канали като "Спутник" и Russia Today (RT).

В последните 15 месеца Русия активира свое старо законодателство, което й позволява да обявява медии и отделни журналисти за чуждестранни агенти, да ги принуждава сами да се обозначават като такива и да ги забранява, ако не платят непосилните глоби.

С началото на войната Москва въведе и допълнителни ограничения, известни като военна цензура. Неспазването им води до наказателни дела.

През последните месеци в Русия бяха забранени или принудени да напуснат десетки местни и чуждестранни медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG