Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка. Президентът не я прие


Италианският премиер Марио Драги
Италианският премиер Марио Драги

Италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на премиера Марио Драги, предаде БТА в четвъртък. Това стана ясно късно вечерта в четвъртък.

Малко по-рано италианското правителство спечели вот на доверие. Въпреки това Драги подаде оставка, след като коалиционният партньор Движение "Пет звезди" бойкотира гласуването.

Този ход "беше много значим от политическа гледна точка", каза Драги. "(Парламентарното) мнозинство на националното единство, което поддържаше това правителство от създаването му, вече го няма", добави той.

Матарела не прие оставката му и даде указания да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза.

След отказа на Матарела да приеме оставката, Драги ще трябва да сформира нова коалиция, като е възможно тя да е без участието на "Пет звезди". Движението е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия, отбелязва ДПА.

Новината идва в момент, в който партиите от коалицията се подготвят да се изправят едни срещу други на националните избори. Те се очаква да бъдат произведени до началото на 2023 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG