Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Tиха съпротива". Според Надежда Йорданова кабинетът е загубил темпо по важни въпроси 


Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

Правителството в оставка на Кирил Петков е загубило темпо по някои важни въпроси затади “тиха съпротива” от различни представители на коалиционните партньори. Това каза правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова пред бТВ в събота.

Като пример тя посочи, че след внасянето на законопроекта за антикорупционната комисия (КПКОНПИ), който предвижда тя да има собствени разследващи функции, депутатите от “Има такъв народ” са спрели да идват в парламента.

Според Йорданова борбата с корупцията не е еднократен акт, а изисква системни усилия, различни от пиар акции и арести. Все пак тя смята, че през последните месеци корупционната тежест в България е по-малка.

“В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Видяхме през последните шест месеца, че по важни въпроси като че ли управлението загуби темпо. Многократно от “Демократична България“ сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове“, каза още Йорданова.

По повод огласения в сряда трети евродоклад за върховенството на правото в България тя коментира, че за пореден път Брюксел стига до същината на проблема - ефективността на прокуратурата.

Европейската комисия (ЕК) препотвърди очакванията си София да постигне първи окончателни присъди за корупция срещу представители на високите етажи на властта и отново подчерта притесненията си, свързани с безконтролността на главния прокурор и силното му влияние във ВСС.

В тази връзка Йорданова припомни, че България отдавна е поела ангажимент да приеме ефективен механизъм за водене на разследване срещу главния прокурор.

“Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура - на върха й е главният прокурор”, каза тя, добавяйки, че “всяка стъпка да търсим повече отчетност [на главния прокурор] минава през много битки”.

Правосъдната министърка припомни, че екипът ѝ подготвя законопроект, който да гарантира такъв механизъм, който сега започва да се обсъжда с Венецианската комисия, а по план трябва да бъде приет догодина.

Тя коментира и казуса с писмото от кабинета на Гешев до Европейския парламент (ЕП), което стана повод за скандал в Комисията по бюджетен контрол. Евродепутат от ЕНП обяви в сряда, че нова експертиза е доказала, че снимките с пачки и кюлчета от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са манипулирани. Както Свободна Европа писа, всъщност такова категорично заключение в писмото няма, а по-голямата част от информацията в него се оказа стара.

Преди ден Гешев поканен на изслушване в парламентарната антикорупционна комисия по случая, където на практика потвърди, че прокуратурата е пратила стара информация на Брюксел. От изслушването му обаче не стана ясно нищо конкретно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG