Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев потвърди, че не е пратил нищо ново на Брюксел за кадрите от спалнята на Борисов


Главният прокурор Иван Гешев и председателят на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев (ПП).
Главният прокурор Иван Гешев и председателят на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев (ПП).

Прокуратурата не е изпратила на Европейския парламент (ЕП) нова информация за разследването си по повод кадрите от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, на които в нощното му шкафче се виждат пачки с 500-еврови банкноти и златни кюлчета.

Това стана ясно от изказване на главния прокурор Иван Гешев по време на заседание на парламентарната антикорупционна комисия в София.

Той беше поканен на изслушване в Народното събрание по повод огласеното в сряда в ЕП писмо от прокуратурата. Тогава чешкият евродепут от ЕНП Томаш Здеховски прочете пред колегите си в Комисията по бюджетен контрол само един пасаж от писмото, обобщавайки, че експертиза е установила, че снимките с пачки и кюлчета са били манипулирани.

Изказването на Здеховски изненада колегите му от комисията в ЕП, защото такава тема не беше включена в предварителния им дневен ред. Това провокира спор между него и евродепутатката Цветелина Пенкова от БСП (ПЕС), в който се включиха и други техни колеги.

Както Свободна Европа вече писа, споменатото от Здеховски писмо всъщност съдържаше предимно стара информация от разследването на случая, която българската прокуратура вече беше съобщавала още в края на 2020 г.

Противно на последвалите в сряда интерпретации, че "петорна експертиза" е установила, че снимките от спалнята на Борисов са били манипулирани, всъщност в писмото на прокуратурата се споменаваха общо пет експертизи, нито една от които не съдържа такъв категоричен извод. Единственото изводите в последното изследване поставяха под съмнение истиността на заснетите в кадрите обекти.

В тази връзка Гешев беше поканен в петък в парламента да изясни защо българските депутати не са получили същата информация като европейските им колеги. В отговор главният прокурор каза, че става въпрос за постоянна служебна кореспонденция между държавното обвинение и Брюксел в отговор на задавани от евродепутати въпроси по време на последната им мисия в София през април.

Той уточни, че посочената в писмото до Здеховски информация всъщност се съдържа в общо четири прессъобщения на прокуратурата, публикувани през август и декември 2020 г., ноември 2021 г. и февруари тази година.

"Тази информация, която аз виждам в тези прессъобщения, не се различава съществено от това, което виждам в медиите", добави Гешев, визирайки споменатито от Здеховски прокурорско писмо в сряда.

Изслушването му беше прекъсвано от спорове между депутати от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната" по отношение на въпроса дали изобщо е имало кворум, за да бъде открито заседанието на парламентарната антикорупционна комисия.

В крайна сметка повечето представители на ГЕРБ и ДПС напуснаха залата с аргумента, че заседанието е нелегитимно, но то продължи със задаване на въпроси към Гешев.

През по-голямата част от времето бяха обсъждани теми, които нямат общо с разследването за кадрите от спалнята на Борисов като закриването на специализираното правосъдие, разкритията за липсващия държавен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево" и конституционните правомощия на главния прокурор.

В края на изслушването му той все пак беше попитан от Иво Мирчев от "Демократична България" на какъв етап се намира в момента досъдебното производство за пачките и кюлчетата, претърсвана ли е била премиерската резиденция в "Бояна", както и дали прокуратурата е изследвала IP адреса, от който са били пращани въпросните кадри.

Гешев обаче не даде конкретен отговор на тези въпроси, обяснявайки за пореден път, че той няма правомощия да наблюдава конкретни разследвания.

Последва въпрос от Антоанета Цонева от "Демократична България" кога главният прокурор ще си подаде оставката, за което многократно беше призоваван от управляващите в оставка. Гешев отговори, че няма да оваканти доброволно поста си, "защото няма защо". Малко след това той си тръгна.

След кратка почивка, заседанието на комисията продължи при почти празна зала с изслушване на журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов. Те разказаха за поръчаното от сайтовете "Биволь" и "Е-вестник" изследване на част от снимките от спалнята на Борисов. Още през юни 2020 г. то установи, че изображенията не са били манипулирани, а са били променяни само имената на файловете, както и датите, на които са били направени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG