Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пистолет до главата. Странната проверка на МВР на снимката със спящия Борисов


Снимката на Бойко Борисов в спалнята му с пистолет до главата, за която той потвърди, че не е монтирана.
Снимката на Бойко Борисов в спалнята му с пистолет до главата, за която той потвърди, че не е монтирана.

В историята, която следва, главните герои са бившият премиер Бойко Борисов и Министерството на вътрешните работи (МВР). Става дума за един пистолет, който всички сме виждали. Той се вижда на “онези” снимки от премиерската спалня.

Става дума и за една формална проверка, извършена от МВР, по сигнал за неправилно съхранение на оръжие. Свободна Европа получи отговори, които разкриват как и в този случай законът не се е оказал еднакъв за всички.

Датата е 17 юни, 2020 г. Заобиколен от министри, заместник-министри и цялата парламентарна група на ГЕРБ, Борисов дава пресконференция.

Поводът са последователно разпространените по това време аудио записи и снимки. В звуковите файлове се чува как глас, приличащ на Борисовия, ругае официални лица и говори като човек, знаещ предварително за действията на прокуратурата и държавните регулатори.

На снимките се вижда премиерската спалня в резиденция "Бояна". Там, в отвореното чекмедже има пачки евро и златни кюлчета. Върху нощното шкафче има пистолет. На едната снимка се вижда спящият Борисов.

Именно тогава – на 17 юни, пред журналисти Борисов даде своята версия за случилото се. Той допусна, че при аудио записите може би става дума за монтажи, а при снимките - за постановка, при която някой е напълнил нощното шкафче с пари, за да снима кадъра и впоследствие да го злепостави.

Тогава лидерът на ГЕРБ призна автентичността на една от снимките.

"Тая [снимка], където спя, със сигурност не е монтирана", каза той. Точно на този кадър се вижда и пистолет.

Веднага след това бившият премиер спря да разговаря с медии, а прокуратурата започна проверка по снимките.

В края на 2020 г. държавното обвинение прекрати разследването с аргумента, че не може да разкрие “извършителя на престъплението”.

Така темата със снимките беше игнорирана от институциите, но заживя собствен живот в социалните мрежи. Там масовият интерес обаче беше насочен по-скоро към съдържанието от евро и злато в чекмеджето на премиерското нощно шкафче. Встрани от интереса остана това, което се вижда върху нощното шкафче – пистолет.

Разминаването

Оръжието до главата на премиера беше забравена от повечето от българските медии. Тя обаче се оказа централна за интереса на чуждестранната преса.

Авторитетният германски всекидневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг публикува в края на миналата година интервю с лидера на ГЕРБ под заглавието “Политикът, пистолетът и парите”.

Заглавието в онлайн изданието на вестника беше: „Защо имате пари, злато и пистолет до леглото си, г-н премиер?”. На този въпрос Борисов отговаря, че “враговете му” са сложили златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното му шкафче и след това са снимали тази аранжировка.

Тази версия, лансирана пред чуждестранната преса, обаче влиза в противоречие с думите на Борисов от юни 2020 г., когато той потвърди автентичността на едната от снимките, на която “сладко си спинка”, както каза самият той. Именно на този кадър също се вижда пистолет.

Какво е това оръжие, защо не се съхранява по правилата, описани в закона, представлява ли то заплаха за околните и не трябва ли да има санкция за собственика на пистолета, който го съхранява не по законовия ред?

Това са все въпроси от компетенцията на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР. Всички питания на Свободна Европа обаче останаха без отговор през 2020 г.

Проверката

Малко повече от година въпросите остават без отговори. Ясно обаче е, че по случая - без да се шуми - е извършена проверка, която е приключила без резултат. Това разкриват отговори от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), изпратени до Свободна Европа след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Проверката е извършена по сигнал на гражданин до служба Контрол на общоопасните средства (КОС), която е в структурата на Министерството на вътрешните работи. Сигналът е за начина, по който Борисов съхранява личното си оръжие и е подаден непосредствено след публикуването на снимките и признанието на бившия премиер, че единият от кадрите е без монтаж.

Според чл. 98 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия огнестрелните оръжия се съхраняват по специален ред – в неподвижна заключваща се метална каса или специално обособено помещение.

От снимката, на която бившият премиер спи, ясно се вижда, че пистолетът нито е в каса, нито е в специално помещение, а напротив – оставен е свободно, до главата му.

Разпитван ли е Борисов?

В началото на септември 2020 г., по-малко от два месеца след началото, проверката е прекратена.

Според официалните отговори на СДВР до прекратяването й се е стигнало, защото “за ангажиране на административнонаказателна отговорност на едно лице е необходимо на първо място изясняване на предмета на нарушението, като това следва да се извърши на база негови индивидуализиращи го белези и характеристики”.

От СДВР посочват още един аргумент - че е необходимо “ясно и точно посочване на датата и мястото на извършване на нарушението, неговото описане, посочването на обстоятелствата, при които е било извършено”.

При по-задълбочено разглеждане на случая и датата, и мястото, за които СДВР говорят, могат да бъдат установени.

Мястото е известно от думите на бившия премиер - правителствената резиденция. Датата също е известна на институциите.

Мястото е известно от думите на бившия премиер - правителствената резиденция. Датата също е известна на институциите. В официално съобщение на прокуратурата за проверката по повод търсенето на жената, която е направила снимките, се казва, че е установено кога са правени снимките, с помощта на метаданните на разпространените файлове.

Не е ясно защо тези дати са останали неизвестни за СДВР.

Няма яснота и по още един въпрос - разпитван ли е Борисов (който в качеството си на бивш главен секретар на МВР притежава законно оръжие) по темата с пистолета, за да бъдат установени "индивидуализиращите го белези и характеристики".

Ето защо се обърнахме към пресцентъра на ГЕРБ с въпроса дали бившият премиер е давал показания за начина на съхранение на оръжието си, след като публично призна, че снимката, на която спи, е автентична. След няколко часа от партията казаха, че Борисов остава без коментар.

Колко души са наказани за същото

Въпросът за това дали и как е разследвано съхранението на оръжието от страна на министър-председателя е важен, тъй като не става дума за кух законов текст, коментираха юристи пред Свободна Европа.

За миналата 2020 г. в служба КОС са съставени 37 акта, свързани с режима за съхранение на огнестрелните оръжия. Според данни, предоставени от СДВР, 13 от издадените постановления са влезли в сила. Т.е. приключили са със санкция.

Според чл. 193 от закона за боеприпасите, който не изпълнява разпоредбите за съхранение на оръжие, се наказва с глоба от 500 до 1500 лева и/или имуществена санкция между 5000 и 10 000 лева.

При повторно нарушение глобата се увеличава до 4000 лева, имуществената санкция - до 30 000 лева, а оръжието се отнема за срок от една година.

XS
SM
MD
LG