Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Северна Македония одобри френското предложение. Опозицията не гласува 


Управляващото мнозинство в 120-членния северномакедонски парламент одобри т.нар. френско предложение.
Управляващото мнозинство в 120-членния северномакедонски парламент одобри т.нар. френско предложение.

Парламентът в Северна Македония подкрепи със слабо мнозинство в събота т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето над преговорите между Скопие и Брюксел. “За” гласуваха 68 народни представители при присъствали 69 от общо 120 депутати, съобщи БНР.

Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и “Левица” напуснаха пленарната зала точно преди гласуването. По време на дебатите през последните три дни те се опитаха да саботират обсъждането по същество, като горяха документи и организираха серия от протести. В началото на месеца се стигна и до ексцесии с десетки ранени полицаи.

Напрежението екслаира от 2 юли насам, след като правителството на Димитър Ковачевски внесе в Народното събрание въпросния документ, който преди това беше одобрен от българските депутати. Опозицията твърди, че френското предложение прокарва “българизация” на страната им, е много от демонстрантите скандираха “фашисти” и “татари” по адрес на българите.

В петък пред северномакедонските депутати говори председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която ги увери, че няма никакъв риск за езика и националната идентичност на страната.

Гласуването на преговорната рамка става с обикновено мнозинство, докато промяната на конституцията е необходимо две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва Медиапул.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за ЕС през 2020 г., тази година София одобри френското предложение. Едно от исканията, включени в него, е вписване на българското малцинство в македонската конституция.

Предстои София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12-и от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и други, припомня БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG