Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Солидна основа." Северна Македония започва обсъждане на френското предложение за спора с България


Македонският премиер Димитър Ковачевски

Правителството на Северна Македония започва консултации с политици и експерти по т.нар. френско предложение за решаване на спора с България. Това съобщи македонската служба на Радио Свободна Европа, като се позова на изказване на премиера Димитър Ковачевски.

Предложението беше получено официално в Скопие в четвъртък и беше обсъдено от управляващата коалиция в Северна Македония в петък. По думите на Ковачевски следват консултации с президента, парламента, опозицията и неправителствения сектор. Едва след това ще стане ясно дали предложението ще бъде одобрено от Скопие.

Македонският премиер обаче оцени положително предложението на Френското председателство за решаване на спора между София и Скопие.

„Пред нас виждаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени виждания“, каза Ковачевски, цитиран от македонската служба да Радио Свободна Европа. Той добави, че предложението е „солидна основа за изграждане на сериозно, отговорно и държавническо отношение към възможността, която се разкрива пред страната ни“.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС, а Европейската комисия да е гарант за изпълнението им. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Този вариант стана известен като “френско предложение”, защото дойде по време на френското председателство на Съвета на ЕС. То приключи на 30 юни.

Българският парламент реши на 24 юни да даде мандат на правителството да одобри т. нар. френско предложение за решаване на спора със Северна Македония, ако то отговаря на определени условия. Това включва записване на българите в македонската конституция, гаранции, че нищо в преговорния процес няма да бъде тълкувано като признаване на македонския език от България и гаранции, че добросъседството и спазването на договора от 2017 г. с България и на протоколите към него ще бъде критерий при преговорите.

Решението предвижда също френското предложение да бъде одобрено едновременно или след подписването на двустранен протокол между България и Северна Македония.

Първите реакции в Скопие на френското предложение за решаване на спора със София бяха отрицателни. Опозицията поиска оставката на правителството, а три партии заплашиха да напуснат управляващата коалиция.

В четвъртък обаче френският президент Еманюел Макрон каза, че вярва, че е намерен компромис по спора между София и Скопие.

В петък пред Евронюз България посланичката на Франция Флоранс Робин каза, че Франция е направила „компромисно предложение“, което „не преразглежда, а прецизира предишния документ“. Външната министърка на България Теодора Генчовска каза в четвъртък вечерта в парламента, че „няма второ френско предложение“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG