Връзки за достъпност

Извънредни новини

Следващата стъпка е факт. София и Скопие подписаха втори двустранен протокол 


Буяр Османи и Теодора Генчовска си разменят подписаните копия от втория двустранен протокол между София и Скопие.
Буяр Османи и Теодора Генчовска си разменят подписаните копия от втория двустранен протокол между София и Скопие.

Северна Македония направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията си, след като преди ден парламентът в Скопие одобри с малко мнозинство т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето над преговорите на балканската страна с Брюксел.

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в неделя втория двустранен протокол, отразяващ Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

По време на заседанието беше обсъдено досегашното изпълнение на договора и предстоящите мерки за ефективното му изпълнение занапред. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония беше подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е заседавала, припомня БТА.

Договорът за добросъседство между двете страни предвижда провеждането на такива заседания веднъж годишно. Генчовска определи срещата в неделя като “Изключително полезна”. По думите ѝ следващата стъпка е всички постигнати договорености да бъдат “претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете страни”.

Македонският ѝ колега Османи каза, че родината му разчита България да ѝ оказва подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

“За нас е историческа възможност, че след 17 години със статут на страна-кандидат за членство, Република Северна Македония добива възможност да започне преговорите още утре с ЕС, защото започва последната фаза от нашето присъединяване към ЕС”, каза той, посочвайки, че разговорите в българското министерство са били конструктивни и от протокола се вижда, че наистина е работено доста.

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. подписването на протокола е условие България да одобри Преговорна рамка за Северна Македония. Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел.

Реалните преговори обаче се предвижда да започнат, след като парламентът в Скопие промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG