Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има известна активизация". Украйна твърди, че Русия се готви за следващия етап от инвазията


Руски военни хеликоптери в Източна Украйна.
Руски военни хеликоптери в Източна Украйна.

Русия се готви за следващия етап от своята военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Това твърди украинското военно разузнаване, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руските сили в източния украински регион Донбас и им нареди да засилят действията си.

“Не става въпрос само за ракетни удари от въздуха и морето”, заяви говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицкий. “Виждаме обстрел по цялата линия на съприкосновение, по цялата линия на фронта. Има активно използване на тактическа авиация и хеликоптери.”

По думите му “наистина има известна активизация на противника по цялата фронтова линия - явно сега тече подготовка за следващия етап от настъплението”.

Междувременно британското военно разузнаване съобщи в неделя, че Русия прехвърля военни части и техника в Южна Украйна между Херсон, Запорожка област и Мариупол, и укрепва отбранителните линии край град Мелитопол.

Според Лондон това отразява сериозното внимание, което руското военно командване отделя на заплахата от украинска контраофанзива на юг, докато продължава битката за Донбас, където са съсредоточени основната част от руските сили.

Ако Русия установи контрол над цялото черноморско крайбрежие на Украйна, ще нанесе съкрушителен удар на нейната икономика и търговия и ще си осигури сухопътен коридор до Приднестровието - молдовския сепаратистки регион, където има руска военна база, отбелязва АП.

Сега обаче руската армия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Най-способните, опитни и добре екипирани украински военни части са разположени в източния промишлен регион, за да го отбраняват.

Украинската армия твърди, че в Донбас запазва контрол върху две последни села в Луганска област и предотвратява опитите на руските сили и сепаратистите да напреднат в съседната Донецка област. Тези твърдения обаче не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви в неделя, че са били спрени опити на окупаторите да напреднат към ключовия град Славянск, както и по други направления в Донецка област. Съобщението идва, след като в събота Сергей Шойгу нареди активизиране на действията на руските сили по всички оперативни направления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG