Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за катастрофата на украинския товарен самолет в Гърция


Част от разбилия се товарен украински самолет, преносвал боеприпаси от Сърбия за Бангладеш.
Част от разбилия се товарен украински самолет, преносвал боеприпаси от Сърбия за Бангладеш.

Катастрофата с украинския товарен самолет Ан-12, който се разби в събота вечер край селището Палеохори близо до северногръцкия град Кавала, доведе до дипломатическо напрежение в три европейски страни. В понеделник телевизия Скай съобщи, че Гърция е подала жалба до Сърбия, а по-късно стана ясно, че е предприела и демарш пред Украйна.

Причината е, че инцидентът доведе до смъртта на 8-членния екипаж и предизвика експлозии в продължение на близо два часа след падането на самолета. Тук събрахме информацията, която е известна до момента.

Как е станало

Самолетът на украинския превозвач „Меридиан“ е излетял от сръбския град Ниш в събота вечерта. Малко преди 23:00 ч. той се разби в нива на около 40 км западно от международното летище на град Кавала. Оттогава има забрана за движение на хора и превозни средства в земеделските земи на близките села Андифилипи и Палеохори. Всички членове на екипажа са загинали при катастрофата.

Украинският консул в Солун пристигна на мястото на катастрофата в неделя и потвърди, че всички членове на екипажа са украинци.

Минути преди падането пилотът е съобщил на авиодиспечерите, че има проблем с единия двигател и трябва да извърши аварийно кацане. Той е бил насочен към летище Кавала, но така и не е стигнал до там.

Една от многото гилзи от минохвъргачка в района на мястото на катастрофата. 17 юли 2022 г.
Една от многото гилзи от минохвъргачка в района на мястото на катастрофата. 17 юли 2022 г.

Фюзелажът на четиримоторния турбовитлов самолет от съветската епоха се е влачил по земята в продължение на 170 метра (близо 190 ярда), преди да се разпадне. Местните жители съобщават, че са видели огнено кълбо и два часа след катастрофата са чували експлозии. Кадри от дрон показват, че от самолета са останали само малки фрагменти.

Какви мерки са взети

По-рано през деня в. "Катимерини" съобщи, че експертите, които разследват катастрофата, не са открили доказателства за опасни вещества. Около мястото на инцидента обаче са разпръснати много боеприпаси, които самолетът е превозвал.

Специалното звено за ядрена, биологична и химическа защита на гръцката армия разчисти в неделя два пътя, по които да се придвижат експертите по криминалистика на пожарната служба. Към края на деня бяха извадени всички тела, заяви пред репортери командирът на батальона за разчистване на минни полета.

Мъже в предпазни костюми близо до мястото на катастрофата на 17 юли. Гръцкият орган за гражданска защита инструктира жителите на близките села да останат вътре със затворени прозорци, докато мястото се проучва.
Мъже в предпазни костюми близо до мястото на катастрофата на 17 юли. Гръцкият орган за гражданска защита инструктира жителите на близките села да останат вътре със затворени прозорци, докато мястото се проучва.

Експерти по обезвреждане на взривни вещества също са работили на мястото на катастрофата. Едва след като те приключат работата си, експертите от Службата за гражданска авиация ще се опитат да извадят черните кутии на самолета.

Пожарната служба и полицията създадоха разширен периметър за сигурност заради разпръснатите боеприпаси. Близките черни пътища са затворени за движение. Пожарникарите, които се втурнаха към мястото на инцидента в събота вечерта, първоначално не можаха да стигнат заради дим и силна миризма, която се опасяваха, че може да е токсична.

На местните жители беше разрешено да излизат от домовете си в неделя, след като в нощта на събота срещу неделя им беше казано да стоят вътре и да държат прозорците си затворени. Длъжностни лица съобщиха на местните жители, че нивите им може да не са безопасни за работа поради вероятното наличие на експлозиви.

Какво е превозвал самолетът

Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович каза на пресконференция в неделя, че самолетът е превозвал 11,5 тона боеприпаси за минохвъргачки сръбско производство за Бангладеш, който е бил купувачът. Самолетът е излетял от град Ниш и е трябвало да направи междинно кацане в Аман, Йордания.

Районът на кататрофата.
Районът на кататрофата.

По думите на Стефанович полетът е имал всички необходими разрешения в съответствие с международните разпоредби.

Във връзка с превозвания товар Гръцкият посланик в Белград е бил инструктиран да подаде жалба до сръбското правителство, за да подчертае необходимостта гръцките власти да бъдат предварително уведомявани за естеството на товара на самолетите. Това каза гръцки правителствен служител, пожелал да запази анонимност.

Според гръцки дипломатически източници е бил отправен и демарш към Украйна от главния секретар на гръцкото външно министерство Темистоклис Демирис пред украинския посланик в Атина. В дипломатическото изявление е било обърнато внимание, че гръцката страна е трябвало да бъде уведомена предварително за характера на товара, превозван от самолета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG