Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" е увеличила подкрепата си, сочи ново проучване


Извънредното заседание Народното събрание на 22 юни, когато депутатите подкрепиха вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. На снимката са лидерите на кабинета в оставка.
Извънредното заседание Народното събрание на 22 юни, когато депутатите подкрепиха вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. На снимката са лидерите на кабинета в оставка.

„Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, като ГЕРБ остава първа политическа сила. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа". Те бяха публикувани в понеделни.

Изследването е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. То е реализирано в периода 5 - 12 юли т.г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години.

Резултатите от проучването показват промени в електоралните нагласи на българите през последните седмици. „Продължаваме Промяната“ е възстановила част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите са казали, че биха дали гласа си за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им е 17,5%.

След покачването на доверието партията остава на втора позиция след ГЕРБ, която би получила гласовете на 23,6% от участвалите в проучването. За ДПС биха гласували 10,7%, за БСП - 9,8%, за "Възраждане" - 9,6% и за "Демократична България" - 6,9% от запитаните.

Според проучването „Има такъв народ“ и формацията около Стефан Янев бележат спад. Подкрепата към новата формация "Български възход" на Янев този месец е 5,7%, докато през май е била 7,6%.

Партията на Слави Трифонов остава на 3,8% - малко под прага за влизане в парламента. Това е трето проучване, което показва, че "Има такъв народ" не би влязла в Народното събрание при предсрочни избори.

В сряда проучване на "Маркет линкс" отбеляза 3,2% за ИТН, а на 6 юли партията е била подкрепена от 3,3% от участвалите в проучването на "Алфа рисърч".

Изследването на "Маркет линкс" от миналата седмица също показа преднина на ГЕРБ пред "Продължаваме промяната"(ПП), в този случай с 22,2% на 21,5%. На трето място БСП изпреварва ДПС.

Разликата между ГЕРБ и ПП в изследването на "Алфа рисърч" от юни е малко над 1 процент - 21,7% спрямо 20,2%, като БСП отново изпреварва ДПС.

Оценката за работата на президента в новото проучване на "Тренд" също бележи спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни - 45%, а през юли са вече 43%. Общо 41% са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не се отчита динамика в тези стойности.

Оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните - 77%.

Проучването отчита и очакванията на участниците за икономическото положение в страната през следващата една година. Общо 45% очакват влошаване, а едва 15% - подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт.

От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на пандемията от коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG