Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови избори, нова партия, опит за правителство. Кой какво иска, след като ПП върна първия мандат


Лидерката на БСП и съпредседателят на "Демократична България" Корнелия Нинова и Христо Иванов изразиха готовност да предложат правителство, в случай, че президентът им връчи мандат
Лидерката на БСП и съпредседателят на "Демократична България" Корнелия Нинова и Христо Иванов изразиха готовност да предложат правителство, в случай, че президентът им връчи мандат

Заявка за нова партия, отказ от съставяне на правителство, но готовност да се подкрепи друго и „национална отговорност“ с реализиране на трети мандат. Това са част от декларациите, които водещите политици и политически партии направиха, след като в петък предложеният от „Продължаваме промяната“ (ПП) за премиер Асен Василев върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Още не е ясно кога президентът Румен Радев ще връчи втория и евентуално третия мандат. Държавният глава даде индикация, че може да забави процедурата, каквото беше и искането на част от политическите партии.

Кой какво поиска и кой какво предлага преди последните опити за съставяне на кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание?

ГЕРБ се заканва да върне втория мандат

ГЕРБ, на които се полага да получат втория мандат, вече многократно заявиха, че ще го върнат веднага на президента и няма да предложат свой кабинет. Това заявиха както лидерът Бойко Борисов, така и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

От партията твърдят, че е важно България да има управление, нови избори трудно могат да доведат до различен резултат, но също и че правителство, начело с "Продължаваме промяната", е вредно.

В събота Борисов каза, че ако от ПП са внесли за гласуване своя проекто кабинет, той е щял да осигури депутати, които да го подкрепят. Изказването му дойде, след като само два дни по-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атансова каза, че тя и нейните колеги ще бойкотират заседанията на парламента и ще се появят в пленарна зала само, за да гласуват против кабинет, начело с Асен Василев.

„Ние ще сме в пленарна зала и 59 депутата ще гласуваме против предложеното правителство, ако има такова внесено предложение и изпълнен мандат“, каза тя в четвъртък.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли възможност партията му да води преговори за съставяне на правителство с третия мандат, защото „няма с кого да преговаряме“.

Христо Иванов каза, че ще си търси други приятели, същите, които „Продължаваме промяната“ казаха, че са мафия. Ние и сега, ако искаме, можем да направим правителство с „Има такъв народ“ (ИТН), но няма да е работещо“, каза още Борисов.

ПП, БСП и „Демократична България“ (ДБ) категорично отхвърлят възможност за подкрепа на правителство на ГЕРБ. Подобни нагласи са изказвали и от ИТН и „Възраждане“, а единствените, които не са изразявали крайни мнения срещу бившите управляващи, са ДПС.

Три партии се целят в третия мандат

Последната възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, изглежда, ще бъде с третия мандат. Президентът има право да избере на коя партия да го даде. Засега кандидатите, които заявиха желание да го получат, са три – БСП, ИТН и ДБ.

„Възраждане“ иска възможно най-бързо провеждане на избори, а от ДПС не са изразявали апетити към това да направят опит за съставяне на правителство.

Всички кандидати за третия мандат обявиха, че ще водят разговори с ПП. Това обаче може да се окаже безрезултатно, защото представители на най-голямата партия изразиха скептицизъм, че е възможно съставянето на правителство с трети мандат. Подобна теза изказаха премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Пост в социалните мрежи на Кирил Петков, в който той написа, че партията му „няма меки диалогични китки“, беше разчетен като критика към готовността на ДБ да преговаря с ИТН. По-късно премиерът в оставка премахна жаргонния израз от публикацията заради критики, че той се използван за хомосексуални хора и носи негативна конотация. Позицията му относно евентуални преговори и реализиране на третия мандат обаче беше потвърдена.

Публикацията на Кирил Петков, която впоследствие беше коригирана
Публикацията на Кирил Петков, която впоследствие беше коригирана

БСП, които получиха третия мандат в състава на 45-ия и 46-ия парламент, взеха решение на Националния си съвет, че ще опитат да съставят кабинет. Това заявиха председателката на партията Корнелия Нинова, както и членът на изпълнителното бюро и зам.-председател на парламента Кристиян Вигенин.

От БСП на няколко пъти декларираха, че не искат провеждане на нови избори, защото това не дава желаните резултати. От партията критикуваха и позицията на ПП, в която те видяха нежелание за водене на преговори, след провала им да съставят кабинет начело с Асен Василев.

„Колегите от ПП трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото вчера и днес започват да приличат на ИТН, които миналото лято се обидиха, че не са им подкрепили правителството, предизвика нови избори и виждаме къде са сега“, каза в интервю за БНР Кристиян Вигенин.

От партията на Слави Трифонов ИТН също изразиха готовност да водят преговори. Подобни мнения изказаха председателят на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов, както и депутатите Ива Митева и Станислав Балабанов. Те поставят условие евентуалния бъдещ кабинет да не бъде начело с Кирил Петков или Асен Василев, както и двамата да не участват в структурата на Министерския съвет. Именно изтеглянето на депутатите на ИТН от управляващата коалиция стана причина за падането на правителството на Кирил Петков.

„Ще преговаряме с коалиционните си партньори. Ще преговаряме и с БСП, и с ДБ, включително и с ПП“, каза Балабанов в интервю за БНТ и подчерта, че и от неговата партия ще положат максимални усилия да съставят правителство.

Работа в посока на съставяне на „по-технократско правителство“. За това се обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той подчерта, че в случай, че обединението получи третия мандат то ще търси преди висчко промяна на досегашната управленска формула. Иванов застана и зад идеята на излъчване на кабинет, който да е „не толкова политически“.

„Да се фокусираме малко повече върху задачите и не толкова върху парцелирането на министерствата. Ако ни бъде даден мандат, ще поканим всички формации от сегашното управление да излъчат свой преговорен екип, с който да разговаряме“, каза Иванов. Той добави, че от обединението ще предложат за гласуване в парламента декларация, която да включва приоритети на следващо правителство, още преди да обсъдят неговия състав.

Както ДБ, така и БСП изразиха позиции, че евентуален кабинет, който да бъде оглавен от сваления от поста си председател на парламента Никола Минчев от ПП е "разумен вариант"

Нови партии, нови избори и резултати от проучвания

Проруската „Възраждане“ обяви, че ще върне третия мандат, ако го получи. Лидерът ѝ Костадин Костадинов от месеци настоява за провеждането на бързи предсрочни избори в началото на есента. По негови думи в следващия парламент партията му ще има много по-голямо влияние и ще иска да застане начело на държавата.

За предсрочни избори преди седмици се обяви и лидерът на новосформиращата се партия„Български възход“ на Стефан Янев. Янев беше служебен премиер в два кабинета и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

През уикенда друг министър от кабинета на Кирил Петков, който в момента е в оставка – Радостин Василев, също обяви създаването на своя политическа партия. Василев, заедно с още петима депутати от ИТН, напусна партията на Трифонов, тъй като тя е "била превзета от мафията".

През седмицата проучване на „Алфа рисърч“ показа, че в следващия парламент отново могат да попаднат 7 партии. Според сондажа трите партии, които все още са част от правителството, подобряват резултатите си, като ПП е почти равна с ГЕРБ на първото място. Заедно с това ИТН се очаква да остане извън следващия парламент, а на нейно място да влезе „Бъларски възход“. От социологическата агенция са установили, че обществото е силно разделено между опцията за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент и провеждане на нови избори.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG