Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Училище, семейство, вяра". Стефан Янев проведе учредителното събрание на "Български възход"


Стефан Янев пред плаката на новата си партия "Български възход".
Стефан Янев пред плаката на новата си партия "Български възход".

Бившият служебен премиер Стефан Янев проведе в неделя учредителното събрание на партия „Български възход“. По думите му това е дългосрочен партиен субект, който е готов да участва в избори и има амбиция да участва във всички видове избори.

Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес, за сигурността на българските граждани, тяхното благоденствие, каза бившият премиер. Той добави, че партията ще работи за разбирателство между гражданите и институциите.

Янев учреди формално партията на 5 май, когато каза, че България е "пред поредната национална катастрофа".

На въпрос къде в политическия спектър ще застане „Български възход“, Стефан Янев обясни, че според него чисто идеологическото противопоставяне е било характерно за 20-ти век. По негово мнение в момента „лявото“ и „дясното“ дават неясни характеристики.

Затова, по думите на Янев, неговата партия ще работи в идеологическия спектър на националния консерватизъм. Янев обясни, че националното е свързано с утвърждаване и развитие на държавата, а консерватизмът е обърнат към българските традиционни ценности – училище, семейство, вяра, общност, колектив.

Почти 800 делегати от цялата страна са присъствали на учредителното събрание, каза Янев. По думите му след приемането на устава и избирането на ръководни органи следващата стъпка е регистрацията в съда.

Сочената като дясна ръка и най-близък съратник на Янев Ралица Симеонова съобщи само няколко часа по-рано, че се оттегля от политическия проект. Тя каза, че формацията има кадрови проблем и е обект на "нездрав интерес".

"Ето защо, прецених, че няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път", написа тя в личния си профил във фейсбук.

Другият член на оперативния съвет, който не присъстваше на учредителното събрание е ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Той беше обвинен, че е опитал да даде подкуп на новия изпълнителен директор на агенцията по храните (БАБХ) Христо Даскалов, за да остави той частната фирма „Евролаб 2011“ да извършва фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. Миналата седмица Янев каза, че няма да го допусне в партията си.

В изпълнителния съвет, което е тясното ръководство на партията, влизат бившият служебен регионален министър Виолета Комитова, бившият зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов, журналистът и медийният съветник на Янев в служебното правителство Николай Колев, представената като предприемач Елена Цонева, бившият съветник по спортните въпроси в служебния кабинет проф. Даниела Дашева, бившият прокурор Милена Попова, адвокат Надежда Самарджиева и инженерът Николкай Вабуров.

Стефан Янев участваше в трите служебни правителства, назначени от Румен Радев. В първото с премиер Огнян Герджиков през 2017 г. той беше министър на отбраната, а в двете през 2021 г. беше министър-председател.

След това Янев беше поканен от Кирил Петков като министър на отбраната в кабинета на четворната коалиция. В края не февруари след серия от неприемливи коментари, свързани с войната в Украйна, които редица хора възприеха за про-руски, Петков поиска оставката на Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG