Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме пред поредна национална катастрофа". Стефан Янев учреди нова партия и се готви за избори наесен


Стефан Янев по време на учредяването на "Български възход"
Стефан Янев по време на учредяването на "Български възход"

Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков Стефан Янев учреди партия „Български възход“. Това се случи на официално събитие в четвъртък в София.

Янев обяви, че ще поставя ново начало в българската политика с партия, която „ще бъде реално близо до хората“ и ще е в постоянна комуникация с гражданското общество. По думите му в момента има „пропаст“ между политиците и обществото. Бившият военен министър очаква предсрочни избори през есента и предвиди формацията му да бъде част от следващия парламент.

„Не може повече да толерираме тази политическа безотговорност, тази некомпетентност, този безумен авантюризъм, който ни води към дъното. Ние сме пред поредната национална катастрофа, а дори не сме във война“, каза Янев.

Той обяви, че партията му ще бъде част от „национално-консервативния сектор“ и се обяви за преследване на „националния интерес“ през независима съдебна система, частна собственост, придобита по честен път, и „балансирана“ външна политика.

Той отхвърли връзка между неговата партия и президента Румен Радев и подчерта, че според него държавният глава „не иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност“.

Според Янев призивите за изпращане на военно-техническа помощ са разединили българското общество, а причина за проблемите с газовите доставки са „хаотичните действия на правителството“.

В инициативния комитет по учредяването на партията са бившата служебна министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, служебната министърка на младежта и спорта в правителството на Огнян Герджиков Даниела Дашева, бившият депутат от НДСВ и ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поли Карастоянова, бившият зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов, както и бившият зам.-министърът на отбраната и приближена до Янев Ралица Симеонова.

Сред известните личности, които се явиха на учредяването на партията бяха бившият играч и треньор на футболния ЦСКА-София Стойчо Младенов, Йоло Денев, финансистът и бивш депутат от БСП Кольо Парамов и други.

Стефан Янев участваше в трите служебни правителства, назначени от Румен Радев. В първото с премиер Огнян Герджиков той беше министър на отбраната, а в двете през 2021 г. беше министър-председател.

Янев беше поканен от Кирил Петков като министър на отбраната в кабинета на четворната коалиция. В края не февруари след серия от неприемливи коментари, свързани с войната в Украйна, Петков поиска оставката на Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG