Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд дава на европрокурорите случая с предлагания подкуп на шефа на БАБХ


"Капитан Андреево", 2020 г. Снимката е илюстративна.

Антикорупционният фонд (АКФ) дава случая с предложения подкуп на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на европейските прокурори. Това съобщи БТА във вторник, цитирайки организацията.

Става дума за появилия се в медиите аудиозапис, придружен с текст, в който се твърди, че разговорът е свързан с „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“.

Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, което осъществява фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. Във връзка с това му е занесена „една документация“ в плик, който той отказва да вземе.

В сигнала на Антикорупционния фонд от вторник е посочено, че в изнесената информация за фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево” има съмнения за увреден финансов интерес на Европейския съюз.

Според АКФ може да се направи предположението, че осъществяването на фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на границата може да е довело до ощетяване на бюджета от несъбрани такси.

Друга възможна последица според АКФ е нарушение на правилата за внос и разпространение на стоки в Европейския съюз, тъй като "Капитан Андреево" е външна граница на Съюза. Стоките, които се пренасят в камиони през границата, подлежат на стриктни проверки и изследвания.

По време на управлението на ГЕРБ този контрол е предоставен от държавната БАБХ на частното дружество "Евролаб 2011". Настоящото правителство извърши редица проверки на мястото. В началото на месеца БАБХ отново пое фитосанитарния контрол по границата. По-късно постъпиха сигнали за заплахи срещу представители на "Продължаваме промяната".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG