Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев върна мандата за съставяне на правителство


Асен Василев, предложен за министър-председател пт "Продължаваме промяната"(ПП) и настоящ вицепремиер в оставка, върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, 8 юли.
Асен Василев, предложен за министър-председател пт "Продължаваме промяната"(ПП) и настоящ вицепремиер в оставка, върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, 8 юли.

Асен Василев, предложен за министър-председател от "Продължаваме промяната"(ПП) и настоящ вицепремиер в оставка, върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Това стана в петък, крайният срок за съставяне на кабинет.

Партията получи мандата преди седмица. "Продължаваме промяната" водеше преговори за съставяне на правителство на малцинството с подкрепата на "Демократична България", БСП, независими депутати и представители на други парламентарни групи.

По-рано на пресконференция Василев каза, че са намерени общи 117 депутати от необходимите 121. "В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, които са готови да подкрепят такава програма и такава политика. Надяваме се при едни следващи избори допълнителните 4 депутати да бъдат избрани от народа", каза той.

"Оттегленият кредит на доверие към кабинета не трябва и не може да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление", каза президентът Радев. "Благодаря на онези от вас, които работихте с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения", добави той.

Кабинетът "Петков", съставен с първия мандат на "Продължаваме промяната", подаде оставка, след като по-рано през юни парламентът гласува успешно вот на недоверие срещу управляващата коалиция.

До това се стигна, след като през юни по-рано лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов оттегли партията си от управляващата коалиция под претекст, че Петков е водил двойнствена външна политика по темата за евроинтеграцията на Скопие. Оттогава депутатите от ИТН гласуват заедно с колегите си от опозицията.

Така се оформи и новото опозиционно мнозинство в парламента, което подкрепи внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета.

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00

Преминаването на партията на Трифонов в опозиция провокира серия от демонстрации в подкрепа на правителството. Срещу тях беше противопоставен антиправителствен протест, на който последователно се появиха лидерите на извънпарламентарната ВМРО и опозиционните ДПС и “Възраждане”.

След падането на правителството също се проведе многохилядна демонстрация в подкрепа на кабинета "Петков" в столицата.

Скоро след подадената оставка президентът Радев започна консултации за съставянето на нов кабинет и почти веднага връчи първия мандат на най-голямата парламентарно представена партия, "Продължаваме промяната".

БСП и „Демократична България (ДБ) вече казаха, казаха, че ще подкрепят нов кабинет на партията, а през последната седмица ПП водиха преговори с независими депутати и представители на други партии. След изказването на Петков от петък обаче става ясно, че не са успели да съберат минимума от 121 депутати, за да съставят правителство на малцинството.

По-рано през деня лидерите на ДБ и БСП съобщиха, че също биха опитали да сформират правителство, в случай че някоя от тях получи третия мандат. Той се връчва на избрана от президента партия, докато вторият е предназначен за втората по големина парламентарна група. В случая това е ГЕРБ, която вече каза, че ще върне своя мандат.

Кабинетът "Петков" пое управлението през декември 2021 г. и беше на власт общо 6 месеца. В България през миналата година имаше 3 пъти избори за парламент, както и две служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG