Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП, БСП и ДБ ще преговарят помежду си за нов кабинет. ГЕРБ иска нови избори


Колаж с лидерите на шест от седемте партии в парламента.
Колаж с лидерите на шест от седемте партии в парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза в неделя вечер, че Националният съвет на партията ѝ е дал мандат за преговори за правителство в рамките на сегашния парламент. Това означава, че от левицата биха преговаряли с „Продължаваме промяната“ (ПП), които ще получат първия мандат за съставяне на кабинет.

Очаква се президентът да го връчи още тази седмица, след като се очаква Кирил Петков внесе оставката на правителството в понеделник. Дотук се стигна след успешния вот на недоверие в парламента, който беше внесен от ГЕРБ след напускането на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) от управляващата коалиция.

Нинова каза още, че БСП категорично няма да участва в правителство, в което са ГЕРБ и ДПС. Същата позиция има и Кирил Петков.

Кирил Петков в неделя също отхвърли възможността ПП да преговаря с Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Костадин Костадинов („Възраждане“). Той каза още и че партията му няма да преговаря с бившите си коалиционни партньори ИТН и определи подобен ход като „дефиницията на глупост“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в понеделник също коментира опитите за сформиране на правителство в рамките на настоящия парламент. Той каза, че партията би участвала в коалиция с ПП и не постави условия за оказването на подкрепа.

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00

Атанасов също изключи варианта за преговори с ГЕРБ и ДПС, като коментира, че правителството е направило много и ако се сравни с 12-те години управление на Бойко Борисов, той трябва да се скрие. По думите на Атанасов мечтата на Борисов е да бъде Ахмед Доган в Банкя.

Атанасов допусна и че може да има друг кандидат за премиер от ПП като Асен Василев, който по думите му има нужните качества.

През уикенда представители на ГЕРБ казаха, че ще върнат мандата за сформиране на правителство, като го получат, защото според тях трябва да има нови избори.

„Убедени сме, че общественото доверие задължава, затова е най-добре да отидем на избори и тогава - каквото хората кажат“, каза Атанасова по Нова телевизия.

Партията, с която никой от останалите партии в НС не са готови да преговарят е "Възраждане" с лидер Константин Константинов.

След оставката на настоящото правителство с премиер Кирил Петков, президентът Румен Радев трябва да връчи мандат за сформиране на ново в рамките на настоящото Народно събрание на най-голямата партия. Това е „Продължаваме промяната“. Ако те го върнат неизпълнен, Радев го връчва на втората партия по брой на депутати – ГЕРБ-СДС. След това избира на коя партия да връчи третия мандат. Ако и те не сформират кабинет, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG