Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков би работил с ГЕРБ, ако Борисов "отиде на топъл остров"


Кирил Петков разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
Кирил Петков разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Премиерът в оставка и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков допуска, че с партията му биха могли да работят с някои депутати от ГЕРБ, ако Бойко Борисов "отиде на топъл остров". Така Петков коментира предложението на бившия министър-председател за съставяне на евроатлантическа коалиция слецд падането на досегашния кабинет.

"Ако Бойко Борисов реши да отиде на топъл остров, сигурен съм, че имаме идеи за европейска България с част от депутатите му", заяви Петков в Брюксел, където е на среща на върха на ЕС.

По думите му "Продължаваме промяната" ще продължи да държи "много ясни линии" с кого може да прави коалиция, защото борбата с корупцията не може да се случва, докато имат коалиционен партньор, който е бил част от нея. Петков отхвърли вариант за преговори и с хора като Слави Трифонов и Тошко Йорданов от "Има такъв народ", Делян Пеевски от ДПС и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Едва ден, след като ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свалиха с вот на недоверие правителството на Петков, Борисов предложи съставяне на евроатлантическа коалиция.

От думите му стана ясно, че ГЕРБ може да работи с всяка партия, която подкрепя приемането на еврото, Украйна, членството в ЕС и НАТО и работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол.

Успоредно с това, Борисов се извини на Петков, че преди ден го нарече "страхливец" и го призова партията му "Продължаваме промяната" да внесе в парламента предложение за вдигане на българското вето над европреговорите на Северна Македония, наложено от предишното управление на ГЕРБ.

"Айде стига с квалификации, айде стига с обиди. Кирил Петков не е страхливец, извинявам се за вчерашните думи, той е герой и ние искаме днес да му дадем това основание, да станат на крака [на Европейския съвет] и да му ръкопляскат, да не сме ние тъмния балкански герой и да счупим правителството на Северна Македония", каза Борисов на брифинг в партийната си централа.

Партиите, които защитават на споменатите от него позиции, включват "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС. Първите две обаче категорично се обявяват за отстраняване на модела "Борисов" от управлението, твърдейки, че ДПС използва задкулисно влияние във властта.

"Да се върнем към програмите", призова лидерът на ГЕРБ, визирайки евроатлантическата ориентация на тези формации.

По думите му "винаги може да се намери формула по тези основни задачи, съдебна система, реформи истински, да седнат и да говорят компетентните хора от всяка една партия и да ги решат".

ПП и ДБ обаче обвиняват трите правителства на ГЕРБ в периода 2009 – 2021 г. именно в липсата на воля за прокарване на реални реформи, които да допринесат за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Малко по-рано в четвъртък Петков говори пред медиите при пристигането си на срещата на върха на ЕС, определяйки Борисов като "най-недостойният човек, когото познавам". Повод за думите му стана въпрос на чуждестранен журналист за това, дали са правилни внушенията на ГЕРБ и ДПС, че "Продължаваме промяната" всъщност е против вдигането на българското вето.

"Сутринта [Борисов] казва: "Искам да подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС" . Което е страхотна позиция. И в същото време следобеда блокира ресорната парламентарна комисия. Подобен род двойствени действия, да говориш едно, а да правиш друго, беше ситуацията през последните 12 години. Малко позабравихме за тях през последните 6 месеца, но ни стана ясно, че не се е променил, същият си е", отговори министър-председателят в оставка.

Той имаше предвид заседанието на парламентарната външна комисия в сряда, на което трябваше да бъде обсъдено т.нар. френско предложение за отблокиране на преговорите между Брюксел и Скопие. Заседанието обаче беше отложено за четвъртък с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG