Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческо пречупване, отново". Какво идва след сваленото правителство


Демонстрация в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в деня на вота на недоверие срещу правителството, 22 юни 2022 г.
Демонстрация в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в деня на вота на недоверие срещу правителството, 22 юни 2022 г.

След падането на правителството на Кирил Петков всичко изглежда възможно - и за добро, и за лошо. Това твърдят експерти, към които се обърна Свободна Европа. Едно от опасенията им е това: да не би България да завие на Изток, включително и чрез служебен кабинет на Румен Радев.

"Продължаваме промяната" би могла да спечели хората, ако успешно обясни на какво се дължи падането на властта, твърди политологът Евгений Дайнов. Но пък един от досегашните шансове на партията е намалял: да състави правителство в сегашния парламент, казва неговият колега Огнян Минчев.

И двамата са единодушни, че евентуален служебен кабинет, сформиран от президента Румен Радев, би могъл да обърне България на Изток.

Какво ще се случи с „Продължаваме промяната“

Петков вече направи изявление, че партията ще продължи да се бори. „Ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия“, каза той в сряда в парламента малко след гласуването на вота.

За да управлява отново, "Продължаваме промяната" (ПП) трябва или да оползотвори мандата, който ще ѝ бъде връчен от президента, или да спечели на евентуални предсрочни избори.

Според Огнян Минчев, вероятността да се случи първото е намаляла след успешния вот на недоверие. „Оползотворяването на нов мандат (…) ще бъде значително по-трудно и с много по-малко шансове за успех, отколкото досегашната възможност все пак тази коалиция да бъде закърпена и запазена“, каза Минчев пред Свободна Европа.

По думите Евгений Дайнов обаче има възможност партията на Петков да запази влиянието си в дългосрочен план, ако обясни на хората правилно защо коалицията е била свалена от власт и какво следва от това.

„Най-лесното обяснение е, че за да вземат едни 4 милиарда и да си ги разпределят, едни хора свалиха правителството, така че да няма бюджет, в който има социално подпомагане в подкрепа на абсолютно всички българи“, казва Дайнов.

„И другото голямо обяснение е, че свърши времето на корупционери, бандити, далавераджии и прочее. Има нов век, нови хора“, добавя той.

Може ли Радев да пренасочи страната

Един от основните въпроси при евентуално служебно правителство, съставено от Румен Радев, е дали то ще продължи твърдите евроатлантически политики на досегашната власт, или може да тласне страната към Русия.

Радев официално заема прозападни позиции, въпреки че през годините е защитавал и проруски тези. По време на дебата между него и опонента му на балотажа на президентските избори през 2021 г. Анастас Герджиков държавният глава беше попитан „чий е Крим“. Той отговори, че „в момента е руски, какъв да е“, като последва остра реакция от Украйна.

След началото на войната той осъди руската агресия, но и се противопостави категорично на изпращането на военна помощ на Украйна и призова български самолети да охраняват небето над страната, въпреки че членството ѝ в НАТО предполага, че и други страни членки могат да защитават територията.

Както Дайнов, така и Минчев, смятат, че има риск чрез съставянето на служебно правителство Радев да промени евроатлантическия курс на страната.

“Има подобна опасност, тя винаги е съществувала, още от първите служебни кабинети, когато Радев на практика се зае с деструктуриране на цялата държава като институционална конструкция”, твърди Минчев.

По негови думи вследствие на „продължаващия процес на фрагментация и разпад на партийнополитическата система“ президентът ще съумее да продължи във времето своето управление с един или няколко служебни кабинета. По време на тези правителства според политолога президентът ще се опита да въвежда в управлението практики и посоки, които не съответстват на стратегическия избор на България за членство в Европейския съюз и в НАТО.

Според Дайнов това би довело до обществено недоволство, и то от хората, които го подкрепиха през последните години в борбата против корупцията.

„Ако продължи антикорупционни действия, няма да може лесно или никак България да бъде обърната на Изток. Ако [президентът] в името на някаква източна своя политика реши да обръща България на Изток, просто всичкият народ ще му се изсипе пак през президентството, но ще викат срещу него този път“, казва Дайнов.

Едно решително поевропейчване на България ги оставя без корупционни доходи
Евгений Дайнов

Той уточнява също, че твърдата прозападна позиция на страната е неизгодна не само за президента, но и за „корупционерите“. „Те много добре разбират, че едно решително поевропейчване на България ги оставя без корупционни доходи“, казва още той.

Каква е процедурата

Успешният вот на недоверие води до ситуация, в която България попадна три пъти през миналата година – връчване на мандати за съставяне на ново правителство, евентуално сформиране на служебно такова и предсрочни избори.

Първият мандат ще бъде връчен на ПП, които казаха, че ще го приемат и ще опитат да сформират правителство. В случай че не успеят, процедурата предвижда президентът да даде следващия мандат на втората по големина група в парламента – тази на ГЕРБ. Тя вече съобщи, че ще върне мандата. Третият и последен мандат се връчва на партия, избрана от президента.

Ако и трите опита не успеят, идва редът на служебно правителство и предсрочни избори.

Докато на предишни избори обаче основната разделителна линия е била корупцията, новото прегрупиране на властта зависи и от втори фактор – евроатлантическата ориентация на страната на фона на започнатата от Русия война в Украйна.

Какво ще стане на следващи избори

По думите на Дайнов все още е рано да се правят прогнози за това какво ще решат избирателите при следващи избори. „Нито едно проучване не е отразило тази бъркотия, която настъпи в последната седмица, а и тя не е улегнала още. Тоест аз очаквам що-годе достоверни проучвания август някъде“, казва той.

Минчев има по-конкретна представа за това какво може да се случи в страната. Според него, ако не бъде прекратена продължаващата фрагментация на парламентарните сили в някакъв момент, може да настъпи централизация в посока авторитарен контрол. „И аз съм един от хората, които винаги са подозирали, че настоящият действащ президент има предвид тази възможност“, казва той.

Според Дайнов обаче е необходим един изцяло нов модел на управление. „В момента се повтарят събитията от 90-а година“, казва той. „Трябва да излезем от един стар модел, нефункциониращ, на общество и на икономика, и на управление и да се направи нов модел. ["Продължаваме промяната"] трябва да кажат, че става дума за историческо пречупване отново. И да, тези, които останат от грешната страна на историята, трябва постепенно да отмират, така да се каже“.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
XS
SM
MD
LG