Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев иска българското небе да се охранява от български самолети и екипажи


Полски МиГ-29. Снимката е архивна

Президентът Румен Радев е поискал да бъдат предприети "неотложни" мерки, които да осигурят охрана на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи. Той е казал това по време на среща с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

В момента небето се охранява от 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon IIна военновъздушните сили на Испания. Те изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) съвместно с колегите си от българските военновъздушни сили, като вече веднъж дори бяха вдигнати по тревога.

На 8 март правителството реши охраната на въздушното пространство на България да бъде подсилена от 1 април до 31 май и със самолети от Нидерландия. Като член на НАТО се очаква България да получава подкрепа от съюзническите си държави, особено при дефиците във военните възможности.

Решението от 8 март не беше подкрепено и от четирите партии в управляващата коалиция, тъй като стана ясно, че БСП са гласували против. „За“ са гласували „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България".

В охраната на българското небе участват и българските изтребители МиГ-29. Страната разполага с 14 МиГ като по-малко от половината летят. Поддръжката на самолетите минава през Русия и след започването на войната тя става невъзможна. Закупените и авансово платени F-16 от САЩ ще се забавят заради пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG