Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако си президент на място". Петков определи Радев и опозицията като "страхливци"


Премиерът в оставка Кирил Петков е на срещата на върха на ЕС в Брюксел.
Премиерът в оставка Кирил Петков е на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Премиерът Кирил Петков критикува президента Румен Радев по отношение на позицията му във връзка с т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

“Не може от две седмици Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме, ама то едните трябва, ама то другите трябва, ама защитавало донякъде позицията, ама не защитавало позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме, обсъждаме, излизаме. Но не, пак! Било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци”, каза Петков.

Премиерът е в Брюксел на среща на правителствените ръководители на страните членки на ЕС.

По думите му “темата Северена Македония беше мъглата, която се спускаше в публичното пространство само с една единствена цел - да клатят правителството, за да крадат милиардите”.

Петков коментира и декларираната готовност от страна на бившия премиер и лидер на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов, че депутатите на партията му са готови да влязат в зала, за да гласуват френското предложение, ако Министерски съвет го внесе. “Не може сутринта да излизаш и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а следобяда да блокираш комисията [по външна политика]. Това е абсолютна политическа подлост”, каза Петков.

В сряда от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложение за "отпадане на ветото" за Северна Македония. Това ще стане с проект за решение на Народното събрание, който да одобри преговорната рамка на България за Северна Македония.

Въпросът за това как да се разреши спорът на София със Скопие стои от ноември 2020 г., когато България наложи вето на възможността на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Тогава министър-председател беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък френското председателство на Съвета на ЕС предложи начин за разрешаване на проблема, заложен преди две години. Основната му идея е в това, че ЕС ще влезе "на мястото" на България в двустранния спор, ще започне преговори за членство чак след като Северна Македония включи българите като държавотворен народ в конституцията си, а впоследствие ще отстоява останалите условия на София към Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG