Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ внася от свое име решение за разрешаване на спора между София и Скопие


Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на дебата за вота на недоверие към правителството във вторник.
Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на дебата за вота на недоверие към правителството във вторник.

ГЕРБ ще внесе в четвъртък предложение за "отпадане на ветото" за Северна Македония. Това ще стане с проект за решение на Народното събрание, който да одобри преговорната рамка на България за Северна Македония.

Новината съобщи председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя направи това в парламента минути след като беше гласуван вотът на недоверие към правителството, с което падна кабинетът на Кирил Петков.

Този проект "ще е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и българските национални интереси ще бъдат защитени", каза Атанасова в декларация от името на ГЕРБ-СДС.

По-рано в сряда депутатите на ГЕРБ блокираха възможността на парламентарен орган да разисква именно този въпрос. Заедно с ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" те гласуваха за отлагането на заседанието на комисията по външна политика, на което трябваше да се обсъди темата.

Въпросът за това как да се разреши спорът на София със Скопие стои от ноември 2020 г., когато България наложи вето на възможността на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Тогава министър-председател беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък френското председателство на Съвета на ЕС предложи начин за разрешаване на проблема, заложен преди две години. Основната му идея е в това, че ЕС ще влезе "на мястото" на България в двустранния спор, ще започне преговори за членство чак след като Северна Македония включи българите като държавотворен народ в конституцията си, а впоследствие ще отстоява останалите условия на София към Скопие.

Предложението дойде седмица след като ИТН напусна правителството с две обвинения към премиера Петков. Според едно от тях Петков е искал "да вдигне ветото" и затова е водил външна политика, различна от тази на външно министерство, ръководено от Теодора Генчовска (ИТН).

В сряда Десислава Атанасова от ГЕРБ също обвини премиера в "двойнствена политика", но също и в бездействие по въпроса за Северна Македония.

Тя каза, че "ГЕРБ са започнали този процес [по разрешаване на спора със Северна Македония] и те ще го завършат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG