Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев ще върне "Газпром" и ще намали подкрепата за Украйна, твърди Петков


Кирил Петков
Кирил Петков

Служебно правителство, съставено от президента Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" за плащане на газа в рубли. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков пред британското издание Гардиън.

Интервюто е публикувано в четвъртък, ден след като правителството на Петков беше свалено с вот на недоверие. Той беше внесен от ГЕРБ по-рано през юни.

Лидерът на "Продължаваме промяната" очаква "драстична промяна" по отношение на подкрепата на България към Украйна. "Страхувам се, че ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален", казва той пред Гардиън.

Петков е цитиран да казва също, че с Радев са имали коренно противоположни позиции по темата за изпращането на оръжие за Украйна през трети страни, като президентът е бил "много силно против".

"Може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме възможно най-силни като съюзник в НАТО", казва още Петков.

В началото на май парламентът прие решение, в което помощта, която България ще предостави на Украйна, беше описана в шест конкретни точки. Те включват "ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България".

По-късно президентът Радев критикува решението и го определи като "опасна стъпка", която ще "въвлече България във война".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG