Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предизборно говорене". Защо ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" видяха сензация в разговорите на ПП с депутати


Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев от "Продължаваме промяната"
Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев от "Продължаваме промяната"

Без да представят доказателства, от ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" обвиниха "Продължаваме промяната" (ПП) в "купуване на депутати". Слави Трифонов добави, че това е безпрецедентно за последните 30 години. Верни ли са тези твърдения?

"Пазарлъци", "чудовищно купуване на гласове", "тържище за скотове". Цитатите принадлежат на Тошко Йорданов, Бойко Борисов и Костадин Костадинов. През последните седмици те използваха тези думи, за да обвинят ПП в това, че извършва нещо скандално и непочтено - като се опитва да привлече още депутати, които да подкрепят евентуалния проектокабинет с премиер Асен Василев.

За Слави Трифонов това, което прави ръководството на ПП, е абсолютно безпрецедентно и в последните 30 години никога не се е случвало "нито в България, нито по света".

От ПП обаче не крият действията си и не виждат нещо сензационно в тях. Те казаха, че търсят още 12 народни представители, които да подкрепят предложеното от тях правителство, и призоваха всички депутати да действат "по съвест" и да са лоялни не към определени лидери, а към интересите на страната.

Те отхвърлиха обвиненията, че предлагат пари или постове на депутатите, с които разговарят.

Има ли тогава нещо сензационно в поведението на Петков и Василев? И прецедент ли е опитът им да намерят подкрепа за кабинета си и извън собствената си партия и коалиционните си партньори?

Това, което правят ПП, нито е престъпно, нито е скандално, единодушни са социологът от Института по философия и социология към БАН доц. Петър Чолаков и преподавателят във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Калин Янакиев, с които Свободна Европа разговаря.

Докато обаче преговорите за подкрепа с депутати на други партии не са нещо безпрецедентно, напълно безпрецедентен е подходът на Петков и Василев - за първи път призивите за такава подкрепа са открити и ясни, а за "купуване" на лоялност доказателства няма.

В какво обвиняват ПП

Във вторник премиерът в оставка Кирил Петков потвърди, че от ПП продължават да търсят подкрепа за своя проектокабинет. В Студио България на Свободна Европа пък зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от ПП уточни, че формацията му се надява на гласовете на отделни депутати конкретно от ИТН и "Възраждане", които са разочаровани от лидерите и политиката на своите партии.

Именно от ИТН и "Възраждане" се чуха и най-силните обвинения в "купуване" на депутати. От страна на ИТН те варират от обвинения в оказване на натиск чрез близки и приятели до подкупване с неясни суми. Представилите на партията обаче така и не казаха с имена кой е оказвал натиск или на кого са предлагани сумите.

Ива Митева от ИТН обвини представители на ПП, че се обаждат на нейни съпартийци и се опитват да оказват натиск чрез техни близки и приятели. Тя отказа да назове имена.
Ива Митева от ИТН обвини представители на ПП, че се обаждат на нейни съпартийци и се опитват да оказват натиск чрез техни близки и приятели. Тя отказа да назове имена.

По-рано към обвиненията се включи и президентът Румен Радев, който каза, че в парламента в момента "се пазаруват депутати", а от ДПС се позоваха на думите му и попитаха министъра на вътрешните работи Бойко Рашков дали работи по случая.

В момента става чудовищно купуване на гласове - по 10 000 накуп
Бойко Борисов

Към гласовете, обвиняващи ПП в извършване на престъпления, се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че "в момента става чудовищно купуване на гласове - по 10 000 накуп".

"Всеки депутат, когото купуват, е все едно купуват 10 000 гласа", каза Борисов в събота пред свои симпатизанти.

Три дни по-късно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи действията на ПП като "престъпни"

"Настоящият парламент се е превърнал в една много сериозна организирана престъпна група, в която министър-председателят не се колебае и не се свени да говори, включително публично, че ще търси 121 депутати. Все едно депутатите са стока, която се продава в магазините", каза Костадинов.

Костадинов каза, че е получил информация, че от ПП са водили разговори с трима от депутатите на "Възраждане" и че е "неоспорим факт", че управляващите се опитват да "купуват" депутати. Той обаче отказа да каже имената на тримата депутати и не представи доказателства за твърденията си за предлагани облаги.

Едновременно с това Костадинов отправи същия призив към депутатите от ПП, ДБ и БСП - да излязат от партиите си и да не подкрепят "настоящия престъпен кабинет".

"Тази реторика не идва от нашата парламентарна група. Ние не правим оферти, не купуваме, не раздаваме постове и бюджети за управление. И това е причината да се стигне до това напрежение в коалицията и излизането на коалиционни партньори", каза още преди няколко седмици Андрей Гюров от ПП в отговор на обвиненията.

Безпрецедентно ли е поведението на ПП

Според проф. Калин Янакиев твърденията за "купуване на депутати" няма как да бъдат разглеждани сериозно, след като никой от разпространяващите ги не представя доказателства за тях. По думите на Янакиев те представляват "същинска клевета".

"Тук би трябвало или да се посочват доказателства за такова купуване, или след като такива доказателства няма, това е чисто и просто манипулация, това е внушение", смята той.

Като опит за манипулация Янакиев определя и стратегията на част от партиите да представят случващото се като нещо сензационно или както каза Слави Трифонов - като нещо, за което той не е чувал в последните 30 години "нито в България, нито по света".

Твърдението, че за първи път в историята една партия се опитва да привлече депутати на друга партия, е подвеждащо, коментираха експертите, с които Свободна Европа разговаря.

"В никакъв случай не е безпрецедентно явление", отбелязва Петър Чолаков.

"И преди това се е случвало и не са една или две парламентарните групи, които са се разпадали, за да може някакви депутати като независими да подкрепят някой друг", допълва той.

Търсенето на подкрепа извън собствената партия всъщност е основен елемент от политическия процес, а не нещо престъпно. В своето просторно изследване Political Negotiation, посветено на политическите преговори, преподавателката в Харвард Джейн Менсбридж посочва, че преговорите са ключови в многопартийните демократични системи.

Политическите лидери полагат усилия да привлекат колкото се може повече различни групи в своя подкрепа, пише Менсбридж, и това е неизменна характеристика на този тип демокрации.

Калин Янакиев обаче подчертава, че за България в настоящия случай има нещо ново и наистина безпрецедентно - че сега от ПП сами се обръщат към депутатите и публично ги призовават да ги подкрепят. Такива изцяло открити призиви досега не е имало, а преговорите за подкрепа никога не са били публично заявявани, а прикрити.

Защо призивите са към депутатите от ИТН

Според Янакиев такъв тип поведение действително би бил "странен", ако ИТН беше "нормална партия" - което, по думите му, тя не е.

"ИТН въобще не е нормална партия. Това е партия, чиито депутати сами казаха, че са научили за това, че ИТН напуска четворната коалиция и ще сваля правителството буквално казано по телевизията от своя лидер. Това нито е било обсъждано с тях, нито е било съгласувано с тях. Нормалните партии не правят така, няма нито една партия, която да реши да промени поведението си, без да проведе някакво заседание на депутатите си, на ръководството си", коментира Янакиев.

Затова и според него няма нищо неочаквано в това депутати, които никога не са виждали лидера си и не го познават, да откликнат на директна покана за подкрепа на правителство, съставено от друга формация.

Социологът Петър Чолаков също смята, че случващото се може да бъде обяснено със спецификата на формацията ИТН.

"Видя се, че те са практически пред разпад, даже разпадът вече се състоя в някакъв смисъл", казва Чолаков.

По думите му въпросът може да бъде разгледан от две гледни точки - когато си депутат или министър от дадена партия, ти си получил нейното доверие в парламента на базата на програмата и ценностите на тази партия, така че емоционални оценки като тези на Трифонов може и да имат някакво основание.

"Но от друга страна може да се защити и другата гледна точка - така наречения принцип на свободния мандат, който важи в демокрацията", добавя Чолаков. "Тоест ти влизаш избран от конкретен брой избиратели, но когато си вече в парламента, се стремиш да представляваш интересите на всички български граждани."

Каква е целта

В крайна сметка обаче анализаторите подчертават едно - че докато такова открито политическото поведение от страна на ПП се наблюдава за първи път, то политическото говорене на техните опоненти е добре познато. А целта на това говорене е проста - да бъде "очернена" ПП в навечерието на едни потенциално предсрочни избори.

"Политиците винаги говорят много гръмко - винаги, независимо дали говорят за собствените си успехи или пък се опитват да атакуват противниците си, говорят в абсолютни понятия, използват абсолютни термини", посочва Чолаков.

Според социолога ефектът, който се търси с тази реторика, е преди всичко върху върху колебаещите се гласоподаватели - тези, които биха искали да гласуват, но не са решили за кого.

"Въпросът е върху тях да се повлияе, както се казва, да бъдат отклонени и да не отидат да гласуват за ПП", посочва Чолаков.

По думите му точно това обяснява и включването на Бойко Борисов в общия хор срещу ПП - според последните социологически изследвания именно ПП продължава да е основният конкурент на ГЕРБ.

"Предизборната кампания не е спирала. Подгряват водата за това, което предстои", отбелязва Чолаков.

XS
SM
MD
LG