Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Партийно си ги организирахме". Как ДПС се събра с проруски националисти на площада


Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00

Проевропейска либерална партия подкрепя евроинтеграцията на Северна Македония, но протестира срещу правителството с проруски националисти, които искат казусът да остане блокиран. Протестът уж е спонтанен, но зад него личи стройна партийна организация. Между уж враждуващи партии.

22 юни 2022 г., около 20.00 часа. Антиправителственият протест между Народното събрание и храм-паметника “Св. Александър Невски” е приключил преди малко и участниците в него са се разотишли. На площада се забелязва млад мъж, който събира в черни чували стотиците пластмасови бутилки, опаковки от сандвичи и други боклуци, останали след демонстрантите.

Той се казва Алекбер Абил и е член на ръководството на младежкото ДПС. Не крие, че масовият протест, за който в София пристигнаха десетки автобуси и микробуси от райони със смесено население, са организирани от партията: “Самоорганизирахме се нашите областни организации”.

В този момент стотици мъже се качват обратно на “случайния превоз”, който е спрял в дълги редици от двете страни на платното на бул. “Княз Александър Дондуков”. Сред тях е и кметът на разградската община Лозница Севгин Шукри, също от ДПС. И той признава, че зад масовото участие в антиправителствения протест стои партийна организация: “Ние партийно си ги организирахме”.

Техните думи нагледно бяха потвърдени от появата на санкционирания от САЩ за корупция депутат на ДПС Делян Пеевски сред демонстрантите. Освен с разнопосочните си бизнес интереси, той е известен с това, че ходи много рядко в парламента, а публичните му участия са сведени до предизборни митинги и срещи.

Привърженик на ДПС си прави слефи с Делян Певски до храм-паметника "Св. Александър Невски", 22 юни 2022 г.
Привърженик на ДПС си прави слефи с Делян Певски до храм-паметника "Св. Александър Невски", 22 юни 2022 г.

На този фон никой от ръководството на движението в София досега не е потвърдил официално, че то е организирало основната част от присъстващите на антиправителствените протести. Напротив, от пресцентъра на ДПС заявиха пред Свободна Европа, че нямат информация по този въпрос.

Протестите бяха проведени по повод дебата за вота на недоверие на 21 юни и гласуването на вота, с което на 22 юни беше свалено правителството на Кирил Петков.

Една от възможните причини ДПС да подминава с мълчание тази тема е фактът, че през тези два дни членовете и симпатизантите на проевропейската либерална партия на Ахмед Доган, подкрепяща евроинтеграцията на Северна Македония, всъщност протестираха с крайни националистически организации и партии, повечето от които проруски.

Противно на хората от ДПС, националистите не носеха европейски знамена и настояваха българското вето над преговорите между Брюксел и Скопие да не бъде вдигано.

Кметове на ДПС

Това на пръв поглед странно протестно сътрудничество между откровено враждуващи политически лагери започна още около обяд във вторник. Тогава пред парламента една до друга се озоваха две компактни групи.

Членове на общинското сдружение "Толерантност" протестират пред парламента, 21 юни 2022 г.
Членове на общинското сдружение "Толерантност" протестират пред парламента, 21 юни 2022 г.

Първата формално представляваше общинското сдружение “Толерантност”, ръководено от кметове на ДПС. Втората пък беше съставена от привърженици на Национално движение “Хан Кубрат”, сред които имаше и хора с неонацистки татуировки. Първите държаха европейски и български флагчета, а вторите - само български.

Сдружение “Толерантност” е регистрирано през юни 2001 г. и основната му цел е да запознава обществото с проблемите в “средни и малки общини в планински, полупланински, икономически слаби и изостанали райони”, както и в тези със смесено население.

Управителният съвет на неправителствената организация е съставен само от кметове на ДПС, които спечелиха мандатите си още на първи тур на последните местни избори през 2019 г. Адресът за кореспонденция на сдружението пък е същият като на централата на ДПС в София - бул. “Александър Стамболийски” 45А.

Представителите на “Толерантност” на антиправителствения протест във вторник бяха предвождани от друг кмет на движението, известен с близостта си до Пеевски - Радослав Ревански, който оглавява община Белица. По време на последната предизборна кампания на ДПС двамата обикаляха заедно различни райони на България, за да се срещат с местната власт.

Фенове на Гешев и "Нощните вълци"

Националистите от “Хан Кубрат” пък са известни с няколко конкретни неща в последните години. Лидерът на движението Веселин Костов беше сред посрещачите на пропутинския рокерски клуб “Нощните вълци” при пристигането му в България през 2017 г.

Членове на проруското националистическо движение "Хан Кубрат" стоят на метри от кметовете на ДПС пред парламента, 21 юни 2022 г.
Членове на проруското националистическо движение "Хан Кубрат" стоят на метри от кметовете на ДПС пред парламента, 21 юни 2022 г.

Две години по-късно Костов беше активен участник в демонстрациите в подкрепа на избор на Иван Гешев за главен прокурор, организирани от таблоидния сайт “ПИК”.

През юни 2021 г. “Хан Кубрат” пък се съюзи с две други патриотични движения - “Велика България” и “Православна зора”. Тогава трите националистически организации обявиха, че ще подкрепят на предстоящите парламентарни избори “Възраждане”.

На пресконференцията присъстваше и лидерът на партията Костадин Костадинов, който тогава призова прокуратурата да разследва ДПС заради изказването на председателя му Мустафа Карадайъ, че “Турция е нашата майка родина”. Година по-късно подкрепящото “Възраждане” движение “Хан Кубрат” се озова рамо до рамо с кметовете на ДПС.

"Не предавай Македония"

Наред с исканията за намаляване на цените на горивата и стоките от първа необходимост, една от основните позиции на “Хан Кубрат” на протеста във вторник беше “против влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, защото Македония е българска”.

Подобно беше посланието и на представителите на извънпарламентарната партия и бивш коалиционен партньор на ГЕРБ - ВМРО. Те бяха предвождани от двамата си съпредседатели Ангел Джамбазки и Александър Сиди.

Ангел Джамбазки (вляво) и Александър Сиди обсъждат оттеглянето на ВМРО то площада след появата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, 21 юни 2021 г.
Ангел Джамбазки (вляво) и Александър Сиди обсъждат оттеглянето на ВМРО то площада след появата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, 21 юни 2021 г.

Групата от ВМРО се присъедини към кметовете на ДПС и членовете на “Хан Кубрат”, разпъвайки трансперант “Не предавай Македония”.

След малко на площада обаче се появиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на движението Йордан Цонев, за да разговарят със съпартийците си от “Толерантност”. Тогава Джамбазки каза пред медиите, че с колегите му не могат да стоят на едно място с ДПС, защото то защитава руски и труски интереси и групата от ВМРО си тръгна.

"България е наша"

Няколко часа по-късно същото място беше заявено за протест на “Възраждане”, на който присъстваха няколко десетки симпатизанти на проруската опозиционна партия. На въпрос на Свободна Европа дали не ги притеснява фактът, че на същото място имаше и демонстрация на ДПС, няколко от тях отговориха, че всеки има правото да протестира.

Сред присъстващите се забелязваше лидерът на движението “Русофили” Николай Малинов, който все още е обвиняем за шпионаж.

Поглед към протеста на "Възраждане" пред парламента около 18.00 часа на 21 юни 2022 г.
Поглед към протеста на "Възраждане" пред парламента около 18.00 часа на 21 юни 2022 г.

“Днес ние сме тук, за да кажем, че България е наша, на нас българите. България е наша”, заяви от импровизираната трибуна Костадин Костадинов, който излезе от парламента малко преди 18.00 часа.

През това време до храм-паметника “Св. Александър Невски” се провеждаше демонстрация в подкрепа на правителството. В сряда, когато беше гласуван вота на недоверие, местата на поддръжниците и противниците на кабинета вече бяха разменени. Така нямаше възможност служебният вход на парламента да бъде блокиран от демонстранти срещу опозицията от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”.

Автобуси, сандвичи, знамена

Сценарият за антиправителствения протест в сряда беше подобен, но с някои разлики. Присъствието вече беше значително по-масово благодарение на десетките автобуси и миркобуси, които пристигнаха области като Кърджали, Разград, Шумен, Хасково, Смолян, Ловеч, Бургас и други.

Слизащите от тях хора бяха предимно мъже, които предварително бяха снабдени с еднакви знамена на Европейския съюз и България, малки бутилки с минерална вода и опаковани сандвичи. След като докараните със “случаен превоз” няколкостотин души се събраха на площада между парламента и катедралата, при тях дойдоха Пеевски, Карадайъ и още депутати от ДПС.

КОстадин Костадинов разговаря с протестиращи зад парламента, 22 юни 2022 г.
КОстадин Костадинов разговаря с протестиращи зад парламента, 22 юни 2022 г.

Междувременно на същото място бяха започнали да се събират и хора със знамена и тениски на “Възраждане”. Лидерът на партията Костадинов също се появи откъм задната страна на Народното събрание, за да разговаря с протестиращи. Малко след появата на депутатите от ДПС обаче, от пресцентъра на “Възраждане” съобщиха, че техният протест е бил отменен.

"Да подкрепим депутатите от ДПС"

Минути след гласуването на първия успешен вот на недоверие в съвременната история на България, антиправителствените протестиращи постепенно започнаха да се разотиват. Сред тях беше и кметът на Лозница Севгин Шукри.

Севгин Шукри, кмет на Лозница
Севгин Шукри, кмет на Лозница

Подобно на други участници в протеста, той беше сред симпатизантите на ДПС, които през лятото на 2020 г. отидоха пред лятната резиденция на Ахмед Доган в бургаския парк Росенец, за да я защитят от протестиращите срещу незаконно ограничения достъп до местния плаж.

На въпрос дали е участвал в организацията по транспортирането на участниците в антиправителствения протест в сряда, Шукри отрече, добавяйки кратко пред Свободна Европа: “Ние партийно си ги организирахме”.

Алекбер Абил
Алекбер Абил

“Ние сме винаги там, където трябва да се защитава демокрацията”, каза още кметът на Лозница, потвърждавайки, че лично е участвал и събирането на членове на ДПС пред летния сарай в Росенец преди две години.

Там е бил и Алекбер Абил от младежкото ДПС, който събираше боклуци след края на демонстрацията на съпартийците му зад парламента.

На въпроса дали партията стои зад организацията на събитието, той отговаря по сходен начин: “Самоорганизирахме се нашите областни организации. Отделно имаше активисти от общински администрации, общински съветници, кметове, симпатизанти.”

Мъжете, подкрепящи "депутатите от ДПС".
Мъжете, подкрепящи "депутатите от ДПС".

Сред оттеглящите се от площада са и няколко мъже от Луковит. Те също са дошли с организиран транспорт.

На въпрос на Свободна Европа дали зад организацията стои кмета, те потвърждават. И добавят: “Дойдохме да подкрепим депутатите от ДПС.”

Кмет на Луковит от 2011 г. насам е Иван Грънчаров, който е издиган за всеки от трите си мандата от ГЕРБ.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Генка Шикерова

    Генка Шикерова е разследващ журналист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

XS
SM
MD
LG