Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия


Малко след избухването на шпионския скандал с участието на Николай Малинов, той отиде в Москва, където получи награда от Владимир Путин
Малко след избухването на шпионския скандал с участието на Николай Малинов, той отиде в Москва, където получи награда от Владимир Путин

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай Малинов. Политикът е обвиняван „за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна“, посочват от държавното обвинение.

През есента на 2019 г. Специализираната прокуратура обвини бившия депутат от БСП Николай Малинов в шпионаж в полза на две организации – Общество „Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания.

Директно бяха споменати имената на двама руснаци - бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от бившата КГБ Леонид Решетников. Разследващите огласиха и доказателства, сред които докладна записка за „необходимата геополитическа преориентация на България“, подписана от Малинов.

„В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства“, съобщават от прокуратурата.

В края на март на среща в Москва Малинов подписа пътна карта за взаимодействие в близко бъдеще, която да подготви споразумение за дългосрочно партньорство с партията на Владимир Путин „Единна Русия“. Той е председател на Национално движение "Русофили", а през 2020 г. основа политическа партия "Възраждане за отечеството", която той определя като русофилска.

През февруари 2020 г. бившият американски държавен секретар Майк Помпео съобщи, че САЩ са наложили забрана за влизане на тяхна територия на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд заради „корупционно поведение“.

Именно той разреши на Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от Владимир Путин, въпреки че вече имаше забрана да напуска страната заради делото му.

Малинов е бивш депутат от БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG