Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русофилска партия". Какво прави Николай Малинов година след обвинението в шпионаж


Николай Малинов по време на награждаването си от руския президент Владимир Путин миналата година в Москва, след което САЩ наложиха санкция на пусналия го зад граница съдия Андон Миталов
Николай Малинов по време на награждаването си от руския президент Владимир Путин миналата година в Москва, след което САЩ наложиха санкция на пусналия го зад граница съдия Андон Миталов

Малко повече от година, след като прокуратурата привлече международно внимание с образуването на дело срещу предполагаеми шпиони на Русия в България, няма публична информация докъде е стигнал този случай. Рзследващите не отговарят на въпроси. На този фон основният обвиням – бившият депутат от БСП Николай Малинов, възнамерява да търси „политическа защита“ като създаде и оглави нова "русофилска партия".

Така изглежда моментната ситуация около награждавания от президента Владимир Путин в Русия и разследван за шпионаж в България председател на Националното движение „Русофили“.

Неговото дело беше сред основните теми, обсъждани по време на посещението на главния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров в САЩ през октомври 2019 г. Визитата им беше организирана в навечерието на избора на Гешев за поста. След встъпването му в длъжност обаче прокуратурата не е огласявала нови подробности по делото за шпионаж.

Последната информация, свързана с този случай, беше изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео през февруари, че САЩ са наложили забрана за влизане на тяхна територия на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд заради „корупционно поведение“. Именно той разреши на Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от Путин, въпреки че вече имаше забрана да напуска страната заради обвинението му в шпионаж.

Мълчание от разследващите

Свободна Европа изпрати до пресцентъра на държавното обвинение няколко въпроса за хода на разследването срещу Малинов, но до края на работното време в сряда отговори не последваха.

"След образуването на разследването и привличането на Николай Малинов като обвиняем не са извършвани действия с негово участие"

„По данни на защитата след образуването на разследването и привличането на Николай Малинов като обвиняем не са извършвани действия с негово участие“, коментира адвокатът на председателя на „Русофили“ Лъчезар Таков пред Свободна Европа.

Това означава, че разследването за шпионаж все още не е в своята заключителна фаза, при която следва предявяване на събраните доказателства на обвиняемия и внасяне на обвинителен акт срещу него в спецсъда.

Междувременно Николай Малинов обяви през уикенда, че до края на годината в България ще бъде учредена русофилска партия, която ще оглави. Той направи това изявление, след като беше преизбран на председателския пост на движение „Русофили“. Преди ден Малинов уточни пред бТВ, че след ареста му през миналия септември, е осъзнал, че „културното русофилство“ има нужда от политическа защита.

"Законодателна защита"

„Законодателна защита, защото нас ни преследват за нашите възгледи, за нашите идеали, за нашите ценности. Ние, освен [да правим] конкурси, фестивали, концерти, събори, кабинети – не правим нищо незаконно. След като могат да ни преследват за културното русофилство, значи то се нуждае от политизиране и от политическа защита. Това е политиката – законодателно да бъдем защитени“, коментира Малинов пред Свободна Европа в отговор на въпрос как смята да се защитава от действията на прокуратурата.

"На първо място бихме искали да има по-голяма тежест референдумът като инструмент"

Помолен да поясни дали приоритет на бъдещата му политическа формация ще бъде реформа на съдебната власт и конкретно – на държавното обвинение, той заяви, че не би влизал „в разговори за законодателни инициативи“. Посочи обаче, че „на първо място бихме искали да има по-голяма тежест референдумът като инструмент, за да не се стига до хвърлянето на павета“.

Николай Малинов не смята, че висящото разследване за шпионаж срещу него би могло да бъде пречка пред учредяването на новата му партия: „Това са въпроси към българския съд. Аз смятам, че не правя нищо незаконно и изобщо не разсъждавам в тази плоскост. Не смятам, че правя нещо незаконно. Русофилството не е на етнически принцип, нито русофилите са тръгнали с камъни срещу властта да я превземат, нито са някаква религиозна секта – това, което се забранява от конституцията.“

"Русофилска, но не антиевропейска"

Председателят на движение „Русофили“ предпочете да не разкрива подробности около бъдещия си политически проект, но все пак каза, че той няма да бъде антиевропейски и ще защитава само "националните интереси на България".

"Смятам, че ценностите и начина, по който Русия решава своите проблеми, има с какво да бъдат полезни за Европа"

„Аз смятам, че Европа е един прекрасен проект и той трябва да се развива заедно с християнска Русия. Смятам, че ценностите и начинът, по който Русия решава своите проблеми, има с какво да бъдат полезни за Европа. Така, както Русия е по-силна с Европа, така и ние в Европа – защото аз не съм Русия, аз съм Европа и съм български патриот – ще сме по-силни и икономически, и културно, и духовно при една добра конкуренция и сътрудничество на народите.“

Малинов каза още, че партията му няма да се финансира от източници в Русия, а „по всички възможни законни начини в държавата, както се финансира всяка друга бъларска партия“.

Твърденията на прокуратурата

Преди година от Специализираната прокуратура обявиха, че подозират бившия депутат от БСП в шпионаж в полза на две организации – Общество "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания. Директно бяха споменати имената на двама руснаци – бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от бившата КГБ Леонид Решетников. Бяха огласени и няколко доказателства, сред които докладна записка за „необходимата геополитическа преориентация на България“, подписана от Малинов.

Той отрича да е вършил нещо незаконно и макар да не крие, че е близък и с Решетников, и с Малофеев, коментира, че никой от двамата няма да подпомага финансово бъдещата му русофилска партия.

"Много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България"

След образуването на делото за шпионаж срещу Малинов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокурорите разследват влиянието на Леонид Решетников в „много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България“. Прокуратурата досега не е обявявала, че има данни за роля на пенсионирания руски генерал в избора на Румен Радев за президент, каквито публикации се появиха след изборите през 2016 г.

В началото на тази година стана ясно, че от България са изгонени двама служителни на руското посолство. В края на октомври, миналата година пък българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. Преди ден пък от държавното обвинение обявиха, че разполагат с доказателства за шпионаж за още двама руски дипломати. Засега липсват публични данни някой от тези случаи да има връзка с разследването срещу Николай Малинов.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG