Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Андон Миталов, който пусна Николай Малинов при Путин, е със забрана да влиза в САЩ


Руският президент Валдимир Путин и Николай Малинов при награждаването на българина в началото на миналия ноември в Москва
Руският президент Валдимир Путин и Николай Малинов при награждаването на българина в началото на миналия ноември в Москва

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който получи забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено в сряда.

В официалното си качество Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на правото и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, се казва в съобщението. Освен Миталов забрана за влизане в САЩ получават и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Андон Миталов е съдията, който в края на октомври миналата година разреши на обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин.

Няколко дни по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до Инспектората на ВСС срещу съдия Миталов. Тогава прокуратурата обяви, че Малинов е трябвало да поиска разрешение за пътуването от наблюдаващия прокурор. Адвокатите му обаче са се обърнали към съда, който е одобрил излизането му от България още същия ден – на 28 октомври.

Председателят на движение "Русофили" получи в началото на ноември орден "Дружба" от Путин, след което от Кремъл разпространиха позиция по повод делото срещу него, в която се казваше, че преследването му може да има "пагубни последици". Впоследствие Малинов се завърна в България и обяви, че никога не е имал намерение да се укрива. Тогава той заяви пред медиите, че в Москва се е срещнал и с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", се казва в съобщението на Държавния департамент на САЩ.

Мярката се предприема по годишния законодателен акт на Конгреса на САЩ, с който се приема бюджетът на Държавния департамент. Дял 7031(C) от годишния бюджет на Държавния департамент предвижда забрана за влизане и публично обявяване на „корумпирани официални лица от чужди държави и техните семейства“.

През ноември 2019 г. след срещата си с президента Доналд Тръмп в Белия дом премиерът Бойко Борисов съобщи, че част от разговора е бил посветен на заплахите за сигурността на България. Американската страна е повдигнала въпроса за пътуването на председателя на движение “Русофили” Николай Малинов в Русия, докато той е обвинен за шпионаж в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG