Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл предупреди за "пагубни последствия" от бъдещо преследване на Малинов


В понеделник Николай Малинов бе гост в студиото на държавната телевизия "Россия 24"
В понеделник Николай Малинов бе гост в студиото на държавната телевизия "Россия 24"

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов вече е в България, научи Свободна Европа. Така той е спазил разрешението на съда да напусне страната между 1 и 5 ноември, за да получи правителствена награда в Москва. В понеделник президентът Владимир Путин му връчи „Орден на Дружбата“ за „особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите“.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че не очаква тази награда да стане причина за преследване на Малинов в България.

„Ние смятаме, че подобен жест на признание към заслугите на Малинов за единството на руския свят и за развитието на дружбата и сътрудничеството между нашите два народа по никакъв начин не може и не трябва да бъде причина за някакво преследване“. Така Песков отговори на журналистически въпрос дали Кремъл се притеснява, че такова демонстративно награждаване може да развали двустранните отношения, предаде ТАСС.

В България Николай Малинов е обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс: „Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Заради това обвинение Малинов има наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана да напуска страната.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков продължи с коментара си:

„Това (евентуално преследване – б.р.) би било нелогично и би имало много пагубни последствия... Ние разчитаме, че такива хора като него ще имат възможност и в бъдеще да работят за развитието на старите и исторически приятелски отношения между народите на нашите две страни“.

По-късно във вторник Малинов заяви пред Свободна Европа, че е разменил "няколко думи" с руския президент Владимир Путин по повод делото за шпионаж срещу него, но не пожела да влиза в конкретика по телефона. Добави, че никога не е имал намерение да остава в Москва, защото дейността му като обществен деятел е свързана изцяло с България и подобряването на връзките ѝ с Русия.

Попитан дали планира ново излизане в чужбина в края на месеца, за което съобщи преди ден прокуратурата, Малинов заяви, че е получил разрешение от спецсъда единствено за настоящата си визита в Москва, при която бе награден от Путин.

След като Малинов бе обвинен в шпионаж по т.нар. дело „Русофили“, пенсионираният генерал от КГБ Леонид Решетников получи десетгодишна забрана да влиза в България. В понеделник Решетников коментира в профила си във Фейсбук награждаването на Малинов от Путин.

„Русия помни своите приятели и никога не ги забравя. Нито в радост, нито в мъка. Заедно сме били, заедно ще бъдем.“

Пред „Блумбърг“ Николай Малинов е споделил, че в Москва се е срещнал с Решетников.

„Срещнах се с ген. Решетников – ядохме, пихме и отидохме на руска баня. Но най-важната ми среща бе с Путин и, за щастие, имах шанса да поговоря с него 5-6 минути за България, движение „Русофили“ и неговата оценка за нашата работа“.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG