Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма нищо в този запис". Заплаши ли Радостин Василев депутатката от ИТН


Спортният министър в оставка и бивш депутат от "Има такъв народ" Радостин Василев.
Спортният министър в оставка и бивш депутат от "Има такъв народ" Радостин Василев.

Политик обвинява свой колега в заплаха срещу депутатка и на свой ред го заплашва с прокуратурата. Като доказателство пуска телефонен запис, който обаче не потвърждава недвусмислено думите му, а сигнал дори не е подаден. Какво знаем дотук за казуса с Радостин Василев и Христинка Иванова от ИТН?

Разцеплението в доскорошния коалиционен партньор в правителството "Има такъв народ" (ИТН) беше белязано от един записан телефонен разговор. В него спортният министър в оставка Радостин Василев се чува как убеждава неизвестната досега депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов.

Залогът е голям - след оттеглянето на четиримата министри на ИТН от кабинета на Кирил Петков управляващото мнозинство в парламента е заложено на карта и се нуждае от поне 12 гласа, за да устои на натиска на увеличилата се опозиция.

Иванова първоначално е дала съгласието си да се присъедини към петимата депутати, решили да напуснат парламентарната група на партията на Трифонов. В последния момент обаче се е отметнала. Затова Василев, който сам признава, че е сред организаторите на разцеплението в ИТН, се опитва да я убеди в телефонен разговор. Той се провежда непосредствено преди пресконференцията на отцепниците в понеделник.

Запис от разговора беше възпроизведен от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. След това депутатът нарече доскорошния си съпартиец "мутра" и заяви, че ще даде записа на прокуратурата, защото в него има доказателства за заплаха и натиск срещу депутат.

Към сряда вечерта обаче в Софийската градска прокуратура (СГП) няма постъпил подобен сигнал. Това заяви говорителката ѝ Десислава Петрова пред Свободна Европа. Тъй като става въпрос за предполагаемо престъпление на министър, именно СГП е компетентна да извършва проверка и евентуално да образува разследване.

Има ли обаче реални данни за престъпление в краткия разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова?

Какво се чува в записа

Тошко Йорданов също даде пресконференция в понеделник заедно със свои колеги от партията. От записа, който Йорданов пусна на високоговорител от телефона си се разбра, че той е направен от Христинка Иванова, когато Радостин Василев ѝ се е обадил малко по-рано същия ден.

"Христинче, слушай ме. Ще стане много голям... Слушай ме, аз не съм предател, правя го за твое добро, не ме предавай и ти. Никой, който ти обещава... Само аз съм ти обещавал", казва спортният министър в оставка.

"Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала. Ти много добре го знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се казва. Изобщо не ми е проблем", отговаря Иванова.

Следват няколко реплики между двамата, от които става ясно, че тя е непреклонна в решението си да не се присъедини към Василев и петимата депутати, напускащи групата на ИТН - Георги Георгиев, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов и Деян Петков.

"Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. ‘Щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите", казва в един момент Василев, след което Иванова пита: "Къде трябва да я подам тая молба?"

"Ще ти кажа къде да я подадеш. Щом не искаш да подкрепяш, значи си предател. Как може такова нещо, ти беше вкъщи и слуша всичко. Това да не ти е някой друг. Това е премиерът", отговаря спортният министър, който впоследствие разказа, че е имал предвид среща в дома си с десетина депутати от ИТН, на която по собствено желение се е появил и Кирил Петков.

Записаният разговор продължава в посока, че Христинка Иванова не иска да става част от "Продължаваме промяната" (ПП), а Василев я убеждава, че това няма да се случи и отцепниците от ИТН дори няма да подкрепят колегите си от партията на Петков.

"Те имат отдругаде подкрепа, но за да ги запазим, за да останеш депутат... Иначе се връщам в парламента и ти оставаш никъде и никога няма да си никъде. Аз искам да те запазя тебе. Пътувам към тебе", упорства Василев, но Иванова е непреклонна.

"Кой да ме уплаши като никой не ме знае как се казвам", казва още депутатката, след като той е пита дали някой я е заплашил, за да си промени тя решението.

"Това ти е решението", пита накрая Василев, на което Иванова потвърждава и той добавя: "Тогава искам... Утре ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание."

"Добре", отговаря депутатката, а министърът продължава: "И ще видиш, че ще го направиш." "Еми, хубаво сега. Сега ти пък ме заплашваш", казва Иванова, но линията от другата страна прекъсва.

Какво твърди Йорданов

След края на записа Йорданов се обърна към журналистите с думите: "Тук глухи няма. Видяхте, защо г-н [Станислав] Балабанов каза, че е прекрасен ден за "Има такъв народ", че подобен тип хора се махат. Заплахи, заплахи, натиск."

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов и депутатите от "Има такъв народ" Станислав Балабанов и Тошко Йорданов (отляво надясно) по време на пресконференцията на ръководството на партията във вторник.
Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов и депутатите от "Има такъв народ" Станислав Балабанов и Тошко Йорданов (отляво надясно) по време на пресконференцията на ръководството на партията във вторник.

Последва уточнение, че ще даде думата на бившата председателка на парламента Ива Митева, "защото тя е юрист - да каже колко закона наруши тоз’ човек".

"Това нещо се надявам веднага министърът на вътрешните работи - и в прокуратурата ще го изпратим - да се задействат", обобщи председателят на парламентарната група на ИТН и подкани Митева да продължи.

Тя обаче се оказа доста по-сдържана: "Аз няма да давам квалификация на престъпления. Има Наказателен кодекс, има досъдебни органи, има прокуратура, така че нека, когато записът бъде изпратен, те да се задействат и да си влязат в правомощията."

Свободна Европа потърси в сряда вечерта Тошко Йорданов на мобилния му телефон с текстово съобщение с въпрос - дали все пак са подали сигнал по случая в държавното обвинение. Той обаче не отговори.

Какво казва Василев

Във вторник сутринта Василев гостува в сутрешния блок на бТВ, където категорично отрече да е заплашвал бившата си колежка от ИТН.

По думите му още при срещата в дома му с другите депутати от партията, които са обмисляли да напуснат, са се разбрали, ако някой бъде притиснат от ръководството, да си подаде молба за напускане от парламента. Затова Василев твърди, че е казал на Иванова, че ще ѝ прати юристи, да ѝ оформят молбата. Той е адвокат и има собствена кантора

"Аз наставлявам цялата си структура в Плевен, за да бъдем по този начин силни. Законът не забранява да ѝ изпратя това, което сме се договорили предварително", каза министърът в оставка.

И продължи: "Тя твърди, че е неграмотна и, че не може да си попълни молбата, за разлика от другите 6-7 човека, които бяхме вечерта на срещата. Всички попълнихме молби и аз ѝ казах, че ще ѝ пратя хора да си попълни молбата за напускане, защото явно са я уплашили."

На свой ред Василев на няколко пъти повтори, че Иванова е "притисната и заплашвана, за да се случи това" - да се отметне от решението си да се присъедини към отцепниците. Самата депутатка обаче не каза такова нещо по време на пресконференцията на ИТН.

Има ли данни за престъпление

Според бившия прокурор, бивш зам.-министър на вътрешните работи и на правосъдието Андрей Янкулов преценката дали в случая може да става дума за заплаха зависи от контекста, в който е проведен разговорът между Василев и Иванова.

Настоящият наказателен адвокат и експерт в Антикорупционния фонд смята, че само по себе си съдържанието на записа не разкрива престъпление. Но ако се стигне до прокурорска проверка, тя би трябвало да изследва дали Василев не е използвал този израз и в други ситуации, така че той да е придобил смисъл на заплаха сред съпартийците му.

"От някакъв запис, в който се коментира напускане на партия и той казва - ще ти пратя хора да ти оформят документите - евентуално може би някой би могъл да го тълкува като форма на заплаха, това обаче в случая не е изразено по категоричен начин, за да може да се разбира като заплаха", коментира Янкулов пред Свободна Европа

Според него при евентуална проверка могат да се съберат допълнителни данни дали "тази фраза представлява повтарящо се поведение от негова страна, когато заплашва хора от партията".

Янкулов обаче подчерта, че за да бъдат установени реални доказателства за престъпление в случая, "разговорът трябва да бъде поставен в такъв контекст, от който недвусмислено да се разбира, че фразата - ще ти пратя хора да ти напишат молбата - всъщност означава физическа саморазправа, например".

"Ако Иванова твърди, че така го е разбрала, това само по себе си не е достатъчно да бъде установена заплаха", каза още бившият обвинител, обобщавайки, че "да излезе нещо от цялата тази работа според мен е абсурд, защото обективно няма нищо в този запис".

На същото мнение е и адвокатката по наказателно право и бивша народна представителка Татяна Дончева. През миналата есен тя стана обект на сходни обвинения от страна на Тошко Йорданов, който твърдеше, че е искала да разцепи групата на ИТН в опит да намери подкрепа за евентуален кабинет на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

Един сходен случай

По ирония на съдбата тогава на страната на Йорданов стоеше именно Радостин Василев, който беше провел разговор с Дончева в кантората си и твърдеше, че през това време тя е написала на листче "500К". Впоследствие тези негови думи бяха използвани от Йорданов, за да твърди, че тогавашната депутатка е предложила сумата от 500 000 в неясно каква валута, за да привлече свои колеги от ИТН към ИБГНИ.

Стигна се дори до проверка на Специализираната прокуратура за евентуална корупция, която обаче завърши със заключение, че в случая няма никакви данни за престъпление от нейна страна.

"Аз съм почти сигурна, че те са направили запис и с мен, но просто този запис не им е вършил работа. Иначе биха го излъчили", каза Дончева пред Свободна Европа, подчертавайки, че в случая с Христинка Иванова "няма никакви заплахи и никакъв натиск".

"На какво те викат натиск? На всеки разговор, в който се говори трябва ли да има правителство, не трябва ли да има, хубаво ли е, не е ли хубаво. Какво значи това? Значи, че всеки който те убеждава в нещо, ти ще му викаш - защо ме заплашваш? Хубаво поне, че момичето има реална преценка за себе си. Вика - те не ми знаят името", коментира още Дончева.

Тя и до днес отрича да е изписвала пред Василев "500К", но той продължава да го твърди, макар че във вторник разкри допълнителни подробности. По думите му още, когато е разказал на Йорданов и Трифонов за разговора си с нея, е подчертал, "че тук нямаме никакъв състав [на престъпление] и няма нищо, но те на всяка цена искаха да унищожат Татяна Дончева".

"И оттам нататък аз просто трябваше да кажа истината. Само че, когато казвам истината и тя е в полза на ИТН и Слави Трифонов, всичко е наред, а когато казвам истината и тя не е в полза на Слави Трифонов, не е наред", обобщи Радостин Василев пред бТВ.

В момента Дончева води частно дело срещу Йорданов заради скандала, станал известен като "500К", а Василев е свидетел по него.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG