Връзки за достъпност

Извънредни новини

АДФИ е открила "сериозни нарушения" в договор за изграждането на магистрала "Хемус"


Публикуването на доклада на АДФИ дойде, след като по-рано в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че агенцията не е открила нарушения, свързани със строежа на магистрала "Хемус"
Публикуването на доклада на АДФИ дойде, след като по-рано в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че агенцията не е открила нарушения, свързани със строежа на магистрала "Хемус"

Сериозни нарушения са установени от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на договор за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Става въпрос за проверка в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за сключени договори между нея и „Автомагистрали“ ЕАД за доизграждане на три от участъците на „Хемус“. Общата стойност на договора е за 1 млрд. и 350 млн. лв.

От МФ съобщават, че договорът е сключен при „завишени анализни цени“ в общ размер от над 18 млн. лв. Завишавани са били и цените на различни материали и дейности по участъците на магистралата.

В доклада са констатирани и нарушения, свързани със заобикаляне на Закона за обществените поръчки относно възлагането на договори за проектиранe. Това е довело до ощетяване на хазната с 3,7 млн. лв.

Публикуването на доклада от страна на МФ дойде в отговор на изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на партийно събитие в Бургас. На него бившият премиер каза, че АДФИ не е установила нито едно нарушение, свързано с дейностите по строежа на „Хемус“ по време на управлението на ГЕРБ. Трите големи национални телевизии – обществената БНТ и частните бТВ и Нова, прекъснаха програмите си, за да излъчат на живо изказването на Борисов.

В края на миналата година МВР започна разследване за пране на пари около авансите, превеждани за строителството на автомагистрала „Хемус“. Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че милиони левове, платени авансово за строителството на „Хемус“, са използвани за покупката на луксозни имоти в Дубай.

Рашков каза, че АПИ е превела на „Автомагистрали“ ЕАД около 400 млн. лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“, без да има издаден подробен устройствен план за тях. Близо 84 млн. лева са платени на друго дружество като аванс за лот 8. С тези пари в края на 2020 г. е купен имот в центъра на София за 27 млн. лева. 900 хил. лева са отишли по лични сметки на собствениците с основание дивидент.

В началото на миналия декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от „кухи фирми“, след като са били платени за строежа на „Хемус“. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин, „в сакове и чували“, са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

В мотивите, с които отказа да смекчи мярката за неотклонение срещу Колев, Софийският градски съд написа, че по делото за отклонени десетки милиони лева от строежа на магистралата са събрани доказателства за „добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG