Връзки за достъпност

Извънредни новини

По делото "Хемус" има данни за пране на пари от "хора на високи държавни позиции", смята съдът


Борислав Колев все още е единственият обвиняем за пране на пари от строителството на магистрала "Хемус".
Борислав Колев все още е единственият обвиняем за пране на пари от строителството на магистрала "Хемус".

По делото за отклонени десетки милиони лева от строежа на магистрала “Хемус” са събрани доказателства за “добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции”.

Това се казва в мотивите на Софийския градски съд (СГС), с които той отказа в понеделник да смекчи мярката за неотклонение на Борислав Колев, който все още е единственият обвиняем по казуса. Той е под домашен арест вече два месеца.

Според съда обаче по делото не са събрани нови доказателства, които да оборват “извода за съпричастност на обвиняемия към престъплението”. Освен това СГС се аргументира, че макар и намалена, все още е налице “опасността от извършване на ново престъпление”, съобщи пресслужбата на съда.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано от защитата на Колев в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. През март две съдебни инстанции уважиха молбата на обвиняемия да излезе от следствения арест и му наложиха домашен арест.

Основният аргумент на защитата на Колев за промяна на мярката му беше, че през последните четири месеца прокуратурата не е работила активно по случая. Освен това адвокат Христо Ботев посочи, че децата на клиента му вече имат проблеми в училище заради продължаващия арест на баща им. Новата мярка на Колев обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред втора инстанция.

В началото на миналия декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

След това прокуратурата се оплака от “безпрецедентен натиск” срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов. Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG