Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на Европейския съюз прие закон с по-строги пазарни правила за "цифровите гиганти"


Снимката е илюстративна.

Съветът на Европейския съюз окончателно одобри Законодателния акт за цифровите пазари (DMA). Той съдържа нови правила за по-"справедлив и конкурентоспособен" цифров сектор, съобщи Съветът в понеделник.

Това стана, след като на 24 март Съветът и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по Законодателния акт за цифровите пазари, което беше одобрено от представителите на държавите членки на ЕС на 11 май.

Със законодателния акт се осигуряват еднакви условия на конкуренция в цифровата сфера с ясни права и правила за големите онлайн платформи или т.нар. „пазачи на информационния вход“, пише в съобщението на институцията. Гарантира се също никоя от тези платформи не злоупотребява със своята позиция.

"С окончателното приемане на Законодателния акт за цифровите пазари най-накрая ще задължим големите онлайн платформи да поемат отговорност за своите действия. С това ЕС ще промени онлайн пространството в света. Пазачите на информационния вход, към които законодателният акт е насочен, са навсякъде – ние всички ползваме услугите им ежедневно. Тяхната мощ обаче нараства до степен, че действа отрицателно на конкуренцията", каза Иван Бартош, заместник министър-председател, отговарящ за цифровизацията, и министър на регионалното развитие.

Сред новите задължения на „пазачите на информационния вход“ са да гарантират, че прекратяването на абонамент за основни платформени услуги е също толкова лесно, колкото и абонирането; че предоставят достъп на бизнес ползвателите до техните данни за ефективността на маркетинга или рекламите им в платформата, както и да информират Европейската комисия за придобивания и сливания.

Същевременно те вече няма да могат:

  • да класират своите собствени продукти или услуги по по-благоприятен начин от тези на другите участници на пазара (т.нар. „автоматично предпочитание“);
  • да инсталират предварително определени приложения или софтуер или да възпрепятстват потребителите лесно да ги деинсталират;
  • да изискват най-важният софтуер (напр. уеббраузъри) да бъде инсталиран по подразбиране при инсталирането на операционната система;
  • да използват повторно лични данни, събрани по време на предоставянето на дадена услуга, за целите на друга услуга.

Платформите, идентифицирани като пазач на информационния вход, ще трябва да съобразят с новите правила в срок от 6 месеца. При нарушения може да бъде наложена глоба в размер до 10% от общия оборот на компанията в световен мащаб. В случай на повторно нарушение глобата може да се удвои.

При системно неспазване на DMA, т.е. поне 3 пъти в рамките на 8 години, Европейската комисия (ЕК) може да започне проучване на пазара и ако е необходимо, да наложи мерки за коригиране на поведението или структурна реорганизация.

Това е първата промяна на правната рамка на ЕС за цифровите услуги от 2000 г. насам, когато беше приета Директивата за електронната търговия. "Междувременно цифровите технологии, бизнес моделите и услугите се променяха с безпрецедентна скорост. За да не се изостава от този темп, през декември 2020 г. Европейската комисия представи пакет за цифровите услуги, който включва Законодателния акт за цифровите услуги и Законодателния акт за цифровите пазари", съобщава Съветът.

Новите правила "определят рамка, адаптирана към икономическия и демократичния отпечатък на цифровите гиганти, и въвеждат мерки за защита на потребителите, като същевременно се подкрепят иновациите в цифровата икономика", се казва още в съобщението.

Очаква се през септември 2022 г. Съветът да приеме предварителното споразумение по Законодателния акт за цифровите услуги, което Съветът и Европейският парламент постигнаха на 23 април, а последният прие на 5 юли 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG