Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралицата на бягането Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която доказва, че успехите не спират на 30


Шели-Ан Фрейзър-Прайс след победата на 17 юли в САЩ.
Шели-Ан Фрейзър-Прайс след победата на 17 юли в САЩ.

Тя е от Ямайка и вече повече от десетилетие доминира на пътеката за бягане. През изминалия уикенд спечели пета световна титла на 100 метра спринт. На Световното първенство в Юджийн, щата Орегон, 35-годишната лекоатлетка триумфира, при това с нов рекорд за шампионата от 10.67 сек.

Това е петият златен медал и двайсетото световно отличие за Шели-Ан Фрейзър-Прайс, което я нарежда на второ място на световната стълбичка в леката атлетика. Единственият друг състезател, който има повече световни титли в индивидуална дисциплина, е украинската легенда Сергей Бубка. Той има шест титли в овчарския скок.

„Чувствам се благословена, че имам този талант и че мога да продължа да го правя на 35, след като родих, продължавам и се надявам, че вдъхновявам жените, че могат сами да определят пътя си“, каза Фрейзър-Прайс след победата си в САЩ миналия уикенд.

Шели-Ан Фрейзър-Прайс през 2015 г. , когато печели златен медал в Китай.
Шели-Ан Фрейзър-Прайс през 2015 г. , когато печели златен медал в Китай.

Шели-Ан е родена на 27 декември 1986 г. в Кингстън, столицата на Ямайка. Отгледана е само от майка си - бивша атлетка, която работи като продавач на сергия на улицата, за да издържа дъщеря си и двамата си сина. Шели-Ан обича да бяга от малка и казва, че е тичала боса до училище.

Въпреки че талантът ѝ е налице според всички около нея, тя самата не е сигурна, че иска да се занимава с лека атлетика. През 2006 г. в Ямайския Технически университет среща легендарен местен треньор на име Стивън Франсис, който е работил с предишните световноизвестни рекордьори от Ямайка. Но дори той не успява да я мотивира да се отдаде на спорта.

Шели-Ан казва, че в онзи период е била мързелива, винаги е закъснявала за тренировки и не е изпълнявала упражненията си, защото се е притеснявала, че ще стане прекалено мускулеста.

Tя се състезава в националния отбор и бележи успехи, но треньорът ѝ постоянно опитва да я убеди, че може повече. Така до Световното по лека атлетика в Осака, Канада през 2007 г., когато Фрейзър-Прайс печели сребърен медал, а отборът на Ямайка завършва на второ място. Това състезание ѝ помага да превъзмогне страха си от международните изяви, повдига увереността ѝ, което в крайна сметка я мотивира да се отдаде на спорта повече и да се фокусира изцяло върху него.

На първата си Олимпиада в Пекин през 2008 г. прави силен дебют, като печели златото на 100 метра бягане. Следват световни титли през 2009, 2013, 2015, 2019 и сега 2022. Заради тях Фрейзър Прайс е смятана за една от най-великите лекоатлетки в историята на спорта.

Тя има най-много отличия в бягането на 100 м. сред всички жени спринтьорки. Международната асоциация по лека атлетика World Athletics я обяви за „най-великата жена спринтьор на своето поколение“.

На финала на 100 м. спринт в Орегон през 2022 г. времето от 10,67 на Фрейзър-Прейс е значително пред втората състезателка.
На финала на 100 м. спринт в Орегон през 2022 г. времето от 10,67 на Фрейзър-Прейс е значително пред втората състезателка.

През 2017г. Фрейзър-Прайс ражда сина си Зайон с Цезарово сечение. Докторите ѝ казват, че не се знае дали някога ще успее да се върне на физическото си ниво от преди операцията. Тя обаче изненадва всички и само след 2 години печели четвъртото си световно отличие.

„Надявам се, че това показва, че възрастта не променя нищо“, казва тя тогава. „Можеш да си на 20 и на 30, и пак да постигнеш велики неща. Просто трябва да се състезаваш и да вярваш на себе си, на инстинкта си“.

Най-впечатляващата част от историята всъщност е, че личния си рекорд на 100 м. Фрейзър-Прайс поставя миналия август. В Лозан, Франция, на 34 години, тя бяга по-бързо, отколкото е бягала дотогава, и поставя личен рекорд от 10,60. Той я прави третата най-бърза спринтьорка в историята. И изглежда, че тя няма никакво намерение да спира.

„Винаги съм гладна за още, защото вярвам, че има още много, което може да бъде постигнато. Аз определено вярвам, че мога да тичам по-бързо. И няма да спра, докато не го направя“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG