Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямаме сътруднички тип "Мата Хари". ВМРО отрече подозрения за връзки с Русия


Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Бивша дългогодишна сътрудничка на български крайнодесен евродепутат е подозирана във връзки с руските служби. Това съобщи в понеделник изданието EUobserver в публикация за профила на руските шпиони в европейските институции. Името на сътрудничката и на евродепутата не са посочени в текста.

Пред Свободна Европа евродепутатът Ангел Джамбазки отрече той или друг член на Европейския парламент от ВМРО да са имали сътрудници с подобен профил.

(По-късно изданието EUobserver промени информацията в публикацията си в текста и "български крайнодесен евродепутат" стана "унгарски крайнодесен евродепутат".)

Какво се твърди в публикацията

Публикацията описва дейността на 19 дипломати, изгонени от Брюксел през април за шпионаж в полза на Русия. Изданието споменава и други случаи на съмнения за свързани с руските служби хора, които са работили в европейските институции. В тази част от текста се говори и за бивша сътрудничка на български евродепутат (унгарски, след промяната в публикацията - б.р.), чието име се пази в редакцията на EUobserver.

Според информацията жената променя името си и кандидатства за стаж по европейски програми и в базирани в Брюксел медии. Професионалната ѝ биография включва работа в Колежа на Европа в Брюж, където се обучават много бъдещи европейски служители. Давала е и уроци по йога в предградие на Брюксел, където живеят много европейски чиновници.

„Профилът ѝ издава, че тя е свръзка с руските служби“, казва източник от западна разузнавателна служба на EUobserver.

ВМРО: Нямаме сътруднички тип „Мата Хари“

Евродепутатът, чиято сътрудничка е подозирана за връзки с руските служби, е описан като „крайнодесен“ със „сенчести връзки с Русия“.

В момента в Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) присъстват Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, избрани от листите на ВМРО. Няма български евродепутати които да спадат към друга група, която да може да се определи като „крайнодясна“.

Свободна Европа изпрати въпроси до офисите на двамата евродепутати.

Ангел Джамбазки категорично отрече делегацията на ВМРО в Европейския парламент да е наемала сътрудник или сътрудничка с профил, съвпадащ с този, описан от EUobserver.

„Нямаме сътруднички тип „Мата Хари“, които да си сменят имената, нямаме сътруднички йоги, нямаме сътруднички, които да са специализирани в обикновени, терапевтични или шиацу масажи. Нямаме сътрудници руски шпиони. Нямаме и американски такива“, написа Джамбазки в отговор.

Той определи публикацията на EUobserver като „фалшива новина“ и „тежка обида“ и обвини български медии в опит да „очернят името“ на делегацията на ВМРО.

На страницата на Ангел Джамбазки е посочено, че той има общо 13 асистенти – двама акредитирани и 11 местни. Андрей Слабаков също има 13 асистенти – трима акредитирани и 10 местни. Не са публикувани техни биографични данни. Акредитираните асистенти сключват договори директно с Европейския парламент и са базирани в Брюксел, Страсбург или Люксембург. Местните асистенти сключват договори със съответния евродепутат и са базирани в държавата, от която той е избран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG