Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" и петролната компания на Иран планират общи инвестиции за 40 млрд. долара


Руският президент Владимир Путин пристигна в Техеран във вторник следобяд.
Руският президент Владимир Путин пристигна в Техеран във вторник следобяд.

"Газпром" и Националната петролна компания на Иран са подписали във вторник меморандум за съвместна разработка на проекти в газовите находища Киш и Северен Парс в Персийския залив, както и на 6 петролни полета.

Документът предвижда участие на руския газов гигант и в проекти за втечняване на газ и за изграждане на газопроводи. Общата стойност на предвидените в меморандума инвестиции възлиза на около 40 млрд. долара, съобщи БНР.

Подписването е станало факт малко преди пристигането на руския президент Владимир Путин в Техеран за срещи с иранския му колега Ибрахим Раиси, върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Водещата тема на срещата на тримата президенти е ситуацията в Сирия, но се очаква в Техеран да бъде направена крачка към освобождаването на износа на украински зърнени култури по море.

Руската военна инвазия в Украйна предизвика световна продоволствена криза като Москва е обвинявана от Запада, че спира износа на зърно от украинските пристанища.

Русия и Украйна са глобални лидери в износа на ечемик, царевица, рапица, слънчогледово семе и олио. Заедно двете страни осигуряват 30% от световните доставки на пшеница. Русия изнася 17% от световната пшеница, а Украйна - 20% от световната рапица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG