Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин предупреди, че газовите доставки за Европа може още да намалеят


Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с президентите на Иран и Турция в Техеран.
Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с президентите на Иран и Турция в Техеран.

Намаляването на руските газови доставки към Европа е по вина на Запада, който наложи санкции на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Това каза руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Иран, предупреждавайки, че тази тенденция може да продължи.

Предупреждението му идва на фона на обявения от "Газпром" "форсмажор", който освобождава руския газов гигант от отговорност, ако договорените с клиентите му доставки се свият или дори спрат. Европа обвинява Русия, че използва темата, за да изнудва Запада да промени позицията си и да не подкрепя украинската съпротива.

Изявлението на Путин в сряда засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършеният неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди. Този газопровод обаче е обект на американски санкции.

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените, отбелязва БТА.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повишаване на цените. Цените ще скочат до небето", заплаши руският държавен глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG