Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газова война". Защо "Газпром" поиска да не носи отговорност, ако спре доставките за Германия


"Северен поток 1"
"Северен поток 1"

"Газпром" предприе ход, който може да я освободи от отговорност, ако спре доставките на газ за най-големия германски вносител. Експерти се опасяват, че това може да се случи много скоро, но не заради технически причини, както твърди Москва. А изцяло заради политически. И дори военни.

Последните месеци Русия няколко пъти дава основания за притеснения, че може да спре доставките на газ за Европа и така да предизвика енергийна и икономическа криза през следващия отоплителен сезон.

Тази седмица европейски вносители на руски газ съобщиха за още един ход на "Газпром", който може да се окаже сериозна заплаха за енергийната сигурност на континента и по-конкретно на Германия - една от най-силните икономически, но и най-зависимите от руски газ страни в Европа.

Става дума за обявения от "Газпром" т.нар. "форсмажор" - стъпка, която оневинява руската страна по договора в случай на възпрепятстване на доставките. Според анализатори това е поредна индикация, че руският газ за Германия може да секне, но заради политически, a не заради технически причини, както често твърди Москва.

Ще тръгне ли пак "Северен поток 1"

Преди дни германската енергийна компания Uniper съобщи, че е получила писмо от "Газпром Експорт", в което компанията обявява "форсмажор" със задна дата за минали и настоящи дефицити в газовите доставки.

Терминът, известен като "непреодолима сила", е стандартна клауза за бизнес договорите, която предвижда освобождаване от отговорност на страните при екстремни обстоятелства като война, бунт, епидемия и други.

В случая не самата Русия продължава официално да отрича, че води война в Украйна, определяйки военната си инвазия, започнала на 24 февруари, като "специална военна операция".

"Ние считаме това за неоправдано и официално отхвърлихме твърдението за форсмажор", съобщи Uniper в имейл, изпратен до Асошиейтед прес.

Обявяването на форсмажор не означава непременно, че "Газпром" ще спре доставките за Германия, по този начин компанията се застрахова, че няма да носи отговорност, ако все пак се стигне до такъв развой. Всичко това се случва на фона на решението на "Газпром" от 11 юли да спре за 10 дни работата на "Северен поток 1" заради профилактика.

Заявката, че компанията ще претендира снемане на отговорност при недостиг на газ обаче "съвпада с пазарните страхове, че ще се появи някакъв аргумент да не се възстанови работата на "Северен поток 1" след 10-дневната поддръжка", коментира икономистът Ханс ван Клееф, цитиран от Асошиейтед прес.

Известният руски енергиен експерт Михаил Крутихин пък споделя позицията на Uniper, че всъщност няма основателна причина "Газпром" да обяви форсмажорни обстоятелства.

"Със сигурност не съществува причина от техническо естество, търговски, логистичен или транспортен проблем за доставките на руски газ от "Газпром" в Европа", посочи Крутихин в предаването Popular Politics ("Популярная политика"), рускоезичен канал в YouTube за политически предавания.

По думите му "форсмажорни обстоятелства може да има, когато нямате възможност да удовлетворите клиентите заради обстоятелства, които не зависят от вас, а такива няма". Руският експерт обаче допуска, че Москва може да използва това за постигане на свои политически или дори военни цели.

Защо бяха намалени доставките

Един от случаите, които провокират опасенията, че Русия може да възпрепятства доставките за Германия, беше отпреди месец. Тогава "Газпром" намали доставките на газ през "Северен поток 1" за Германия с 60%.

Компаниятя обясни това с предполагаеми технически проблеми, свързани с оборудване, което партньорът ѝ Siemens Energy е изпратил в Канада за основен ремонт. Беше изтъкнато, че връщането на въпросната турбина е било възпрепятствано от западните санкции, наложени заради инвазията на Русия в Украйна.

Става дума за газова турбина, която захранва компресорна станция. Канадското правителство каза преди повече от седмица, че ще позволи тя да бъде доставена в Германия.

Германски политици отхвърлиха обяснението на Русия за технически проблеми и обвиниха Кремъл, че това е било политически гамбит, с който да посее несигурност и допълнително да повиши цените на енергията.

"Нашата информация е, че това е резервна турбина, която беше предназначена да се използва през септември, но отново правим всичко възможно, за да премахнем възможните претексти за руската страна", каза говорителката на Министерството на икономиката Беате Барон пред репортери в Берлин.

"Ако говорим за турбината, която се озова в Канада, а след това сигурно пак през Германия ще бъде предадена на "Газпром", това е напълно маловажно за доставките на руски газ за Европа. Защото в компресорната станция осем блока работят, редувайки се", коментира и Крутихин.

По думите му, когато една от тези инсталации откаже поради профилактика или ремонт, тогава всички останали са в състояние да поемат нейната работа и да изпомпват газ в обемите, които тръбата може да издържи.

"Така че, когато "Газпром" обяви, че намалява потока през "Северен поток 1", защото уж не може да получи турбина от Канада, това не беше вярно, защото беше напълно безопасно да продължи да работи", твърди руския енергиен експерт.

Има ли алтернатива

В предишни подобни ситуации "Газпром" винаги е намирала начин да пренасочи необходимите количества газ по други маршрути, за да достигнат до потребителите в Европа, припомня Крутихин.

Алтернативният маршрут до Германия - газопроводът "Ямал-Европа" през Беларус и Полша, беше забранен през май с указ от руския президент Владимир Путин като контрасанкция срещу оператора на полския участък.

Малко по-рано, в края на април, "Газпром" спря доставките до Полша и България, след като те отказаха да плащат в рубли - условие, което противоречи на сключените договори между доставчика и страните потребители.

Крутихин подчерта още, че "в украинската посока "Газпром" отказва да увеличи изпомпването през [границата]", а отказа предварително да резервира обеми, за да покрие недостига на газ, причинен от профилактиката на "Северен поток 1".

"Тоест всичко това е направено умишлено, не по технически причини, а по решение на висшето руско ръководство", обобщи експертът.

Той е на мнение, че всичко това може да се тълкува като акт на газова война, но целта на Москва всъщност не е да принуди европейците да се съгласят с експлоатацията на "Северен поток 2". Този газопровод в момента не може да бъде пуснат заради американските санкции.

"Всъщност Русия иска ясно да покаже на европейците, че е необходимо да се промени политиката на Европа по отношение на подкрепата за Украйна. Причината може да е само една - заповед на руския президент. Той реши да обяви газова война на Европа, да изнудва Европа, и каквото и друго да казва "Газпром", това е просто извинение."

XS
SM
MD
LG