Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен подготвя ЕС за пълно спиране на руския газ


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дава пресконференция през юни 2022 г.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дава пресконференция през юни 2022 г.

Европейският съюз трябва спешно да се подготви за възможността Русия напълно да спре доставките на газ за страните членки. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

Комисията вече изготвя план за действие в такава ситуация, който да подсигури доставките на газ към местата, където е най-необходим. Той ще бъде готов до средата на юли.

Европейският съюз наложи санкции на Русия заради инвазията в Украйна. В резултат Газпром спря или намали доставките до 12 от страните членки.

Според Фон дер Лайен ЕС трябва да е готов за шокови сътресения, предизвикани от Москва.

„Също така трябва да се подготвим отсега за по-нататъшно намаляване и дори за пълно прекъсване на доставките на руски газ“, каза фон дер Лайен в Страсбург, Франция.

"Очевидно е, че руският президент Владимир Путин продължава да използва енергията като оръжие“, каза още тя.

Миналия месец ЕС се съгласи на компромисно споразумение, което намалява вноса на руски петрол с повече от две трети.

За България доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април, след като София отказа да плаща за газа в рубли, тъй като това е в нарушение с договора. Същата е ситуацията и в Нидерландия, Дания и още редица държави в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG