Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа се връща към въглищата заради руския газ. Нидерландия и Дания задействаха кризисни планове


Миналата седмица доставките на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" намаляха.
Миналата седмица доставките на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" намаляха.

Най-големите потребители на руски газ в Европа видяха алтернатива на синьото гориво във вече отречените въглища, предаде Ройтерс. Няколко европейски страни дадоха сигнал, че централите на въглища могат да помогнат да бъде преодоляна кризата с намалелите руски доставки, а Нидерландия и Дания активираха своите кризисни енергийни планове.

Преди три седмици руската държавна компания "Газпром" спря напълно доставките на природен газ за Нидерландия, както и тези за водещата датска компания "Йорстед" и "Шел Енерджи лимитид" по нейни договори в Германия. Като причина от руската компания посочиха отказа плащанията вече да се извършват в рубли, което би било нарушение на санкциите на Европейския съюз.

Във вторник нидерландското правителство съобщи, че вдига тавана за производство, наложен на ТЕЦ-овете в страната и активира първата степен от плана за справяне с енергийни кризи.

Фазата на "ранно предупреждение" от тристепенния план предвижда предупреждение на домакинствата и бизнеса за риск от физически недостиг на горивото. Нидерландия, която внася до 15% от своя газ от Русия, вече купува втечнен газ и намалява потреблението, но все пак може да се сблъска с недостиг тази зима, допълва агенцията.

След като Германия вдигна ограниченията за производство на електричество от въглища, в понеделник това направи и Нидерландия.

"С тези мерки по-малко пари ще текат към военния сандък на Путин", каза нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен на пресконференция в Хага.

По думите му с мярката ще бъде спестена необходимостта от осигуряването на около 2 млрд. куб. м газ годишно.

Италия също се доближи на крачка от обявяването на енергийна тревога, след като "Газпром" за пореден път съобщи на италианската компания "Ени", че ще получи само част от поръчаното синьо гориво.

Германия, която също изпитва спад на доставките, обяви в неделя, че може да рестартира въглищните централи, които е планирала да затвори.

"Това е болезнена, но необходима стъпка", каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

Междувременно датската енергийна агенция съобщи, че е активирила антикризисния си план, като ще засили мониторинга на пазара, поради несигурност на доставките на газ от Русия. Потребителите и компаниите са призовани да намалят потреблението.

"Ранното предупреждение означава, че може да възникне ситуация със значително влошаване на ситуацията с доставките на газ. Това е сигнал към играчите на газовия пазар да се подготвят за реална криза с доставките", се казва още в изявлението на агенцията.

Русия от своя страна за пореден път обвини Европа, че сама си е виновна, тъй като е прибегнала до налагането на санкции.

Миналата седмица доставките на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" намаляха. От Москва казаха, че причината е технически проблем при ремонт на компресорна станция на руска територия. Преди няколко седмици "Газпром" едностранно прекрати договорите на някои търговци на газ в Дания и Нидерландия заради отказа им да плащат в рубли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG