Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" спря доставките на газ за Нидерландия


Руската държавна компания "Газпром" е спряла напълно доставките на природен газ за Нидерландия, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена от компанията, като оттам посочиха, че причината за прекратяването на доставките е, че нидерландският търговец на едро на газ GasTerra не е платил за газ, доставен през април.

По-рано "Газпром" прекрати доставките на газ за България, Полша и Финландия в нарушение на клаузите по сключените договори. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

Във вторник руският доставчик прекратил и доставките за фирмата GasTerra, в която нидерландското правителство държи 50-процентен дял, а компаниите Shell и Exxon имат по 25%.

"Плащанията за газ, доставен от 1 април, трябва да се извършват в рубли, като се използват новите банкови данни, за които контрагентите са информирани своевременно", казаха от "Газпром".

По-рано в понеделник от GasTerra посочиха, че няма да приемат новите условия на "Газпром", тъй като подобни действия биха нарушили санкциите на Европейския съюз (ЕС). От компанията също така казаха, че изискваният нов начин на плащане включва твърде много финансови и оперативни рискове.

"Разбираме решението на GasTerra да не се съгласи с едностранно наложените от "Газпром" условия за плащане", написа в Twitter холандският министър на енергетиката Роб Йетен. "Това решение няма да има последствия за физическата доставка на газ до холандските домакинства", добави той.

От GasTerra увериха също така, че вече са сключени алтернативни споразумения за покриване на 2 млрд. кубически метра газ, които компанията е очаквала да получи от "Газпром" до октомври, когато изтичаше договорът ѝ.

До ситуацията се стигна, след като пред март президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с "неприятелски" страни.

Впоследствие ЕС излезе с обща позиция, че държавите и компаниите от блока няма да плащат за руския газ в рубли. Един от аргументите беше, че договорите им с руската компания всъщност ясно предвиждат в какви валути да се плаща и това са долари или евро, а не рубли.

Няколко дни по-късно Руската централна банка обяви нов механизъм за плащане на руския газ. Той предвижда клиентите на “Газпром” да си направят две сметки в свързаната с нея “Газпромбанк” - една в долари или евро и една в рубли.

След това банката ще обърне чуждестранната валута в рубли, ще я прехвърли във втората сметка на клиента и от там - по сметката на "Газпром". Според указа на Путин плащането ще се счита за завършено едва след като чуждестранната валута бъде обърната в руски рубли.

Въпреки общата позиция на ЕС няколко европейски компании съобщиха, че са извършили успешни плащания към "Газпром". Италианската компания с държавно участие ENI, например, съобщи, че ще си открие две банкови сметки "Газпромбанк" - една в евро и една в рубли.

Гръцката газова компания DEPA също съобщи, че е платила на "Газпром" за доставките на природен газ през април. Тя твърди, че транзакцията е била извършена в евро и не нарушава санкциите срещу Русия, без да дава повече подробности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG