Връзки за достъпност

Извънредни новини

Законът за КПКОНПИ мина на първо четене в комисия. Предстои обществено обсъждане


Антикорупционната реформа и номинацията на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше посочена от ПП като една от причините за излизането на ИТН от коалицията.
Антикорупционната реформа и номинацията на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше посочена от ПП като една от причините за излизането на ИТН от коалицията.

Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в антикорупционния закон, предложени от "Продължаваме промяната" (ПП). От "Има такъв народ" (ИТН) подкрепиха измененията, но казаха, че ще поискат сериозно пренаписване на текстовете преди гласуването им на второ четене.

Реформата на антикорупционното законодателство и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) беше посочена от ПП като една от причините за излизането на ИТН от коалицията. Промените предвиждат КПКОНПИ да бъде разделена на две отделни комисии - една за борба с корупцията и втора за отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се и създаването на фигурата на разследващ инспектор, който да разследва корупционни престъпления.

Късно вечерта в сряда промените бяха приети на първо четене с подкрепата на ПП, БСП, ИТН и "Демократична България". От ИТН казаха обаче, че по текстовете е нужна още "доста работа" и задължително пренаписване.

"Ще поемем ангажимента да действаме много активно в тази насока, така че да се получи накрая хубав, простете за израза - читав закон", каза Андрей Михайлов от ИТН.

Ива Митева, също от ИТН, разкритикува закона и определи някои части от него като "абсурдни". По нейно предложение комисията гласува проектът да бъде обществено обсъден преди второто четене.

От ГЕРБ не подкрепиха промените, като бившата министърка на туризма Николина Ангелкова обвини кабинета в оставка, че си прави собствена бухалка, защото иска да назначат начело на КПКОНПИ вътрешния министър Бойко Рашков.

Рашков беше номиниран от ПП, като според новата управленска програма той трябва да бъде избран за председател до края на юли.

По-рано Кирил Петков обвини ИТН, че са саботирали антикорупционната реформа и са се противопоставили на номинацията на Рашков. По думите му от ИТН са поискали всяка партия от управляващата коалиция да има представител в ръководството на КПКОНПИ, който да може да налага вето на всяко разследване.

От партията на Слави Трифонов тогава отрекоха да са отхвърляли предложение за това Рашков да оглави комисията. Те обаче не отрекоха да са предложили начина на управление на КПКОНПИ, описан от Кирил Петков.

В сряда от ИТН казаха, че нямат "остри възражения" срещу номинацията на Рашков, но записването на конкретни имена противоречи на процедурните правила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG