Връзки за достъпност

Извънредни новини

600 000 евро, 125 000 долара и диаманти. Как хора от службите на Украйна са работили за Русия


Службите за сигурност на Украйна разпространиха кадри от арест на свой служител, заподозрян за връзки с Русия
Службите за сигурност на Украйна разпространиха кадри от арест на свой служител, заподозрян за връзки с Русия

След уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов се оказа, че негови служители по време на войната са преминали на страната на врага, или са избягали точно преди руската армия да нападне. Същото важи и за прокурори. Вече са арестувани стотици.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа преди няколко дни укази за отстраняването на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов, както и на главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се мотивира с това, че броят на случаите, в които се разследват служители на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, повдига въпроси пред ръководителите на съответните органи.

"Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастие на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоохранителни органи. По 198 наказателни производства са повдигнати обвинения на съответните лица", каза Зеленски във видеообръщение.

Той уточни, че повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ са останали в окупираната от Русия територия и работят срещу Украйна.

Иван Баканов и Ирина Венедиктова
Иван Баканов и Ирина Венедиктова

От началото на инвазията офицери от СБУ често са не само уволнявани, но и публично лишавани от звания. Една от най-честите причини е подозрението за сътрудничество с руските специални служби. Някои случаи са толкова шумни, че украинският президент Володимир Зеленски ги коментира лично, наричайки служителите предатели.

Кои са заподозрените

Сред тях бяха началникът на отдела за вътрешна сигурност на СБУ Андрей Наумов и бившият шеф на отдела на служба в Херсонска област Сергей Криворучко, който дори беше разжалван като генерал. Именно Херсон стана единственият областен център в Южна Украйна, който руските военни успяха да окупират след началото на войната.

Разследването показва, че и двамата, докато са били с пагони, са водили прикрит начин на живот, съобщава Current time. Наумов е използвал фалшиви регистрационни номера на колата си. Засечено е, че понякога ги сменял по няколко пъти на ден.

Наумов е напуснал Украйна няколко часа преди нахлуването на руските войски. В началото на юни той беше задържан в Сърбия заедно с германски гражданин, за когото се твърди, че му е шофьор. В колата му бяха открити 600 000 евро, 125 000 долара и поне два скъпоценни камъка - изумруд и диамант. Двамата е са обвинени в незаконен трафик на ценни материални активи. Според сръбското законодателство наказанието за това престъпление варира от 1 до 12 години затвор.

В началото на юли беше арестуван Олег Кулинич - бивш ръководител на СБУ в Крим, който също е заподозрян в държавна измяна. Разследващите са установили данни, че той е сътрудничил на агенти от специалните служби на Руската федерация. Тази информация е потвърдена от експертизата, извършена от Държавното следствено бюро, съобщиха официално украинските служби.

Кулинич е назначен на поста в Крим от Зеленски през 2020 г. и освободен от него през март 2022 г. След това обаче той става помощник на Баканов, какъвто е и по време на ареста. Според материалите на разследването Кулинич е предавал на руските служби информация, класифицирана като „държавна тайна“, и е участвал в работата на групи, които са се занимавали с разузнавателни и диверсионни действия на територията на Украйна.

Иван Баканов
Иван Баканов

„Всичките му престъпни действия са документирани, на всичко, което е извършил през тези месеци и по-рано, ще бъде дадена съответна правна квалификация. Всички, които са били част от престъпна група, работила в интерес на Русия, също ще бъдат подведени под отговорност“, каза Зеленски.

Преди Кулинич беше задържан един от неговите помощници - Игор Садохин. Офицерът координира антитерористичните действия на управлението на СБУ в Херсонска област. Той също е заподозрян в държавна измяна - че е дал на руските военни карта на минните полета и координатите на отбранителните съоръжения срещу военната авиация, изпращана от Кремъл.

"Това са животите на хората"

Шумните уволнения и наказателни дела коментира Игор Гусков - генерал-майор от резерва на СБУ:

"Всъщност става това, което трябваше да се случи още преди началото на войната. Шест месеца пълномащабна война показа, че някои от високопоставените служители на службата явно не са на мястото си. Като бивш служител, като генерал, по принцип ми е трудно да си представя какво количество информация е била предоставяна, особено към Наумов, който е получавал почти всички лични данни на хора, назначени на най-високи постове, започвайки се от семействата, децата, семейните им връзки, местата на пребиваване и т.н.".

По думите му това е само единият пласт. Вторият са агентите.

"Много хора се питат какво е представлява главното управление на СБУ в Крим, когато днес Крим е окупиран. Това е, на първо място, работа с руските специални служби на територията на Крим, включително с използването на наши агенти. И когато шефът на този централен офис е обвинен, че работи за руските служби и всъщност вече е официално заподозрян в държавна измяна, можете ли да си представите колко много информация за агентите на СБУ на територията на Крим можеше да излезе? Това са животите на хората", каза още Гусков.

Според Гусков тези решения ще се отразят много благоприятно на факта, че службата ще получи втори шанс да се концентрира максимално върху изпълнението на служебните си задължения.

"Кадровите решения са много правилни. Не бих казал, че бяха навременни, далеч не са навременни, но правилни и необходими", добави генералът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG