Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смъртоносна война на изтощение". Русия се доближава до втората най-голяма украинска електроцентрала


Високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS
Високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS

Руските сили продължават интензивния обстрел по цели в Източна Украйна, но сухопътните руски войски не отбелязват напредък в настъплението си, съобщиха украинските власти.

Битката за източния регион Донбас се превръща в "смъртоносна война на изтощение" според високопоставени служители на американската армия, а от британското разузнаване посочват, че Москва предприема стратегия, в която насочва усилията си, за да овладее ключова важна украинска инфраструктура.

Такъв обект е втората по големина електроцентрала в Украйна - ТЕЦ Вухлехирска, към който през последното денонощие напредват руски сили.

Почти пет месеца след началото на руската инвазия, силите на Москва окупират около една пета от Украйна.

Никопол, Харков, Запорожие

Украинските власти съобщиха за множество руски удари през последното денонощие. Двама души са били убити, а най-малко девет ранени, след като руски войски обстреляха жилищен квартал на град Никопол в южна Украйна.

Двама души са били убити, а 19 ранени след руски обстрел над Харков, съобщи и ръководителят на местната администрация Олех Синехубов. По думите му ударът по жилищна сграdа в града е бил нанесен с реактивни системи за залпов изстрел "Ураган".

Същевременно инсталираната от Русия администрация в частично окупирания украински регион Запорожие съобщи, че Украйна е нанесла удар с дрон върху атомна електроцентрала там. Реакторът не е бил повреден.

Тези данни не могат да бъдат потвърдени чрез независими източници.

Руската стратегия: превземане на украинска национална инфраструктура

Според генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, ключово важният украински регион Донбас все още не е окончателно загубен от украинците. По думите на Мили битката за него продължава като "смъртоносна война на изтощение".

От британското разузнаване съобщиха в ежедневния си бюлетин в четвъртък, че руските сили продължават с атаките си по източния фронт. Те се доближават до ТЕЦ Вухлехирска, който се намира на около 50 км североизточно от Донецк.

Стратегията на Москва в момента изглежда фокусирана върху превземането на ключова национална инфраструктура, се казва в бюлетина на британското разузнаване.

САЩ изпращат допълнителни системи HIMARS

В сряда стана ясно, че САЩ ще изпратят на Киев още четири високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS. Украйна каза, че доставените досега системи от този вид са ключови за отблъскването на руските войски.

Решението за изпращането на допълнителните системи беше съобщено от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Русия продължава безмилостния си обстрел и това е жестока тактика, която напомня за ужасите на Първата световна война. Така че Украйна се нуждае от огнева мощ и боеприпаси, за да устои на този артилерийски огън и да отвърне на удара", каза Остин.

Около 200 украински военнослужещи са били обучени да работят с HIMARS и нито една от системите не е била унищожена от руските сили, уточни генерал Марк Мили.

По-рано във вторник украинският министър на отбраната Олексий Резников поиска от Вашингтон да изпрати още системи HIMARS, като каза, че силите на Киев са ги използвали, за да унищожат около 30 руски командни станции и складове за боеприпаси. HIMARS имат по-голям обсег и са по-точни от артилерията от съветската ера, която Украйна имаше в арсенала си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG