Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Буквално спира работа". Изборът на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР противоречи на конституцията


Станислав Тодоров даде брифинг веднага след оповестяването на решението
Станислав Тодоров даде брифинг веднага след оповестяването на решението

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като беше сезиран от ГЕРБ, съобщи БТА. Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение.

"Всички решения за ценитe на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно, в този смисъл гласът ми не е имал решаващо решение и те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за следващите 12 месеца", увери самият Тодоров на специален брифинг, след като становището беше оповестено.

Той обаче каза, че въпросното решение означава, че КЕВР "ефективно, буквално спира работа" и няма как да приеме дори цената на природния газ за месец август. Затова призовава депутатите "да проявят политическа мъдрост" и незабавно да стартират процедура за избор на негов наследник, така че регулаторът да взема адекватни решения в условия на криза, дори и без работещ парламент.

"В момента, в който решението влезе в сила, аз напускам поста", каза още Тодоров.

Депутатите избраха Станислав Тодоров за председател на КЕВР на 9 февруари тази година. Номинацията му беше издигната от „Продължаваме Промяната“ и беше подкрепена със 128 гласа „за“, 13 „против“, без въздържали се.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Тодоров. Според депутатите от ГЕРБ „процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“.

Те посочват, че по време на процедурата за избор на председател на КЕВР са приети законови промени, които променят изискванията за стаж в енергетика на кандидатите за позицията. Това е станало след изтичането на срока за номинации. Според ГЕРБ Тодоров не отговаря нито на старите, нито на новите изисквания.

В становището на Тодоров до Конституционния съд, цитирано от БТА, той посочва, че искането на ГЕРБ е „изцяло неоснователно“, а решението за избора му „изцяло съответства на принципите, заложени в Конституцията“ и на правилника за работа в парламента.

В своето становище Министерският съвет определя като „неправилни и неосновани“ твърденията, че не са спазени правилата за условията и реда за предлагане на председател на КЕВР и настоява искането да се отхвърли.

Предстои публикуването на пълния текст на решението на Конституционния съд.

На брифинга си днес Тодоров каза още, че е имало подготвени заповеди да упълномощи свой заместник да управлява КЕВР, но становището на юристите на комисията е било да не го прави, защото: "Аз ще го направя, знаейки, че моят избор е нищожен и в този смисъл съзнателно бих се опитал да предотвратя този ефект".

Той каза, че има проблем по отношение на текущите задачи на КЕВР. Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени, Тодоров изреди: въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на Комисията - над 100 милиона правен материален интерес.

"Всички тези неща след решението на КС спират. Председателят на КЕВР, когато не е валидно избран, не може да упълномощи някой друг да изпълнява неговата функция, нито дори да насрочи едно заседание. Оттук нататък дори изплащането на заплатите на служителите е поставено под въпрос", добави той.

Тодоров каза, че не е предвиждал такова решение на КС, особено след като са постъпили становища от видни конституционалисти, че изборът му легитимен.

Станислав Тодоров съобщи, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатени задължения. По думите му дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на "Булгаргаз" и така застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен, уточни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG